Wpis z mikrobloga

@maniasta_: U moich krewnych listę grzechów przekazują z pokolenia na pokolenie ( ͡° ͜ʖ ͡°) zawsze ta sama formułka. XD
Ja byłam u spowiedzi parę razy w życiu. Nigdy nie mówiłam podczas spowiedzi szczerze i jestem z tego dumna, że mimo młodego wieku miałam tyle oleju w głowie, żeby nie zwierzać się obcemu facetowi w sukience. Dzisiaj szczęśliwa ateistka (ʘʘ)
@4gN4x: pamiętam, że wybrałem inny kościół niż mój do którego należę ( ͡° ͜ʖ ͡°) poszedłem do księdza którego najmniej znałem (tak żeby nie wiedział kim jestem) i użyłem sformułowania ONANIZOWAŁEM SIĘ po czym on spytał ile mam lat i dał mi rozgrzeszenie (a miałem chyba 13 lat xD) poszedłem do ławki, odmówiłem co swoje i do końca mszy ani razu nie spojrzałem w tamtym kierunku, jak
@maniasta_
@zakola ostatnio się spowiadałem, potrzebowałem "papierka". Największym grzechem według księdza było niechodzenie do kościoła, cała litania na ten temat była. Czyli nie ważne co tak naprawdę robisz bo dla nich najgorsze jest, że możesz olać cały ten cyrk i przestac być wierna owieczka co wpłaca kasę. Obok konfesjonału była nawet skarbonka z kartką, zadośćuczynienie za grzechy( ͜͡ʖ ͡€).
@ImInLoveWithTheCoco: to prawda, raz jako dzieciak również doznałam takiego "oczyszczenia"/
Niestety istotny jest ksiądz. Przy takiej "masówce" czasem wpada się na idiotę który drze ryja i wyzywa cię jak #!$%@? ;( od tamtej pory walę ściemę z tego mema byleby to mieć za sobą bo się boję powiedzieć prawdę.
Podobnie miałam kiedyś z lekarzem, jeden taki naśmiewał się z moich objawów (po urazie kostki powiedziałam że mam wrażenie jakbym stopą tarła
@maniasta_: Tak sobie myślę, że tradycja spowiedzi w Polsce to przekleństwo. Początkowo w zamyśle to był prototyp psychologa - siedzisz w spokojnym ciemnym miejscu, gadasz o wszystkim co ci leży na wątrobie, i na koniec mówią ci, że wyższy byt wie o tym i czuwa nad tobą i wszystko ok. Oczyszczające. Ale jak się zastanowić - czy nie lepiej jest pogadać z osobą, którą skrzywdziliśmy/wyjaśnić sobie szczerze/przeprosić czy co tam/pogodzić się.