Wpis z mikrobloga

Minęło prawie 6 tygodni od tego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/27975049/ser-gouda-juz-w-parafinie-teraz-tylko-6-tygodni-cz/
Wiec wołam wszystkich zainteresowanych efektami.

Wygląd:
Przed zdjęciem wosku żadnych istotnych zmian nie zanotowałem, wosk nie pękł ani nie spuchł. Zdjęcie wosku jest bardzo proste, najważniejsze żeby nie przecinać sera w pol, najpierw trzeba delikatnie obrać wosk i dopiero kroić.
Moim oczom ukazał się całkowicie biały ser(taki urok dzisiejszego mleka), nie dodawałem barwnika anatto wiec spodziewałem się ze tak będzie.
Ser dał się przekroić bez problemów, cięcie było gładkie bez kruszenia. W środku ser ma liczne małe dziury co jest dość powszechne w dojrzewającej goudzie.
Zapach:
Przed przecięciem minimalny, lekko kwaskowy. Po przecięciu nadal lekko kwaskowy aromat z ale z wyczuwalnym aromatem sera dojrzewającego (coś jak ser królewski), w sumie to aromat po prostu jak gouda, nie wyczułem żadnego niepożądanego aromatu.
Smak: ser wyszedł dość słony ale miałem problem z wyliczeniem odpowiedniego stężenia solanki, ogólnie slonosc akceptowalna. W smaku lekko kwaskowy ale to moja wina bo dość krótko płukałem ziarno serowe co poskutkowało większą zawartością laktozy w serze. Kremowy i delikatny, będzie się dobrze komponował na kanapce czy w toście.

Ogólna ocena 7/10, byłoby więcej gdybym zmniejszył kwasowość sera.

Krążek ważył 1100g.

#serowarstwo #diy #homemade #gotujzwykopem
d.....s - Minęło prawie 6 tygodni od tego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/27975049/se...

źródło: comment_IHRdEwMOJYbnGHNfWFTJccEqXwQhAz3b.jpg

Pobierz
  • 154
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dildo-vaggins: trochę sporo tej orzeszyny jak na prasowany ser ;). Byłem kiedyś na degustacji serów regionalnych to mnie bardzo urzekł naturalny intensywny smak. W produkcji przemysłowej trudny do osiągnięcia, chociaż Holendrzy potrafią robić dużo i smacznie.
  • Odpowiedz
@JachuPL: co do pieczenia chleba to są specjalne maszyny (koszt 100-200 zł), wystarczy wsypać mieszankę chleba, dodać oliwę z oliwek, wodę i gotowe. Jedyna wada jest taka, że na następny dzień ten chleb jest całkowicie suchy
  • Odpowiedz
@Osobnik: właśnie posiadam taką maszynę i szczerze powiedziawszy jestem zawiedziony, używałem różnych mieszanek a i tak chleb wychodził "nijaki". Mama piekła kiedyś chleb na zakwasie i był on o wiele lepszy, jeśli mieć czelność porównywać go z tym z maszyny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@JachuPL: kombinowałem z około dziesięcioma przepisami, od robienia samemu chleba po mieszanki. Stwierdzam, że gotowa masa sucha jest najlepsza. Jak będę w domu to wrzucę zdjęcie tego produktu.
  • Odpowiedz