Aktywne Wpisy
dlaczego_michau +1006
Jestem w Hiszpanii w Walencji na najbardziej turystycznym w tej okolicy nadmorskim bulwarze La Patacona.
To rachunek za obiad dla 2 osob w restauracji przy bulwarze skladajacy sie z: grillowane świeże kalmary z gotowanymi warzywami, grillowany cały filet z kurczaka z frytkami i jajkiem sadzonym, 0.5l coca cola.
Suma 17,3€ = 74 PLN
Ha
To rachunek za obiad dla 2 osob w restauracji przy bulwarze skladajacy sie z: grillowane świeże kalmary z gotowanymi warzywami, grillowany cały filet z kurczaka z frytkami i jajkiem sadzonym, 0.5l coca cola.
Suma 17,3€ = 74 PLN
Ha
bluzgajacy +116
#paryz2024 Japonka załamana po przegranej w judo, płakała i wyła przez kilka minut, nie mogła się uspokoić jakby świat się skończył. Tym właśnie różnią się sportowcy z innych krajów od polaków - dla nich sport jest wszystkim, celem życia a nasze patałachy jadą sobie na wycieczkę, odpadają w kwalifikacjach i z uśmiechem na ustach w wywiadzie po zawodach mówią, że "fajnie było sobie wystartować na olimpiadzie hihihi"
Wiec wołam wszystkich zainteresowanych efektami.
Wygląd:
Przed zdjęciem wosku żadnych istotnych zmian nie zanotowałem, wosk nie pękł ani nie spuchł. Zdjęcie wosku jest bardzo proste, najważniejsze żeby nie przecinać sera w pol, najpierw trzeba delikatnie obrać wosk i dopiero kroić.
Moim oczom ukazał się całkowicie biały ser(taki urok dzisiejszego mleka), nie dodawałem barwnika anatto wiec spodziewałem się ze tak będzie.
Ser dał się przekroić bez problemów, cięcie było gładkie bez kruszenia. W środku ser ma liczne małe dziury co jest dość powszechne w dojrzewającej goudzie.
Zapach:
Przed przecięciem minimalny, lekko kwaskowy. Po przecięciu nadal lekko kwaskowy aromat z ale z wyczuwalnym aromatem sera dojrzewającego (coś jak ser królewski), w sumie to aromat po prostu jak gouda, nie wyczułem żadnego niepożądanego aromatu.
Smak: ser wyszedł dość słony ale miałem problem z wyliczeniem odpowiedniego stężenia solanki, ogólnie slonosc akceptowalna. W smaku lekko kwaskowy ale to moja wina bo dość krótko płukałem ziarno serowe co poskutkowało większą zawartością laktozy w serze. Kremowy i delikatny, będzie się dobrze komponował na kanapce czy w toście.
Ogólna ocena 7/10, byłoby więcej gdybym zmniejszył kwasowość sera.
Krążek ważył 1100g.
#serowarstwo #diy #homemade #gotujzwykopem
Gratuluję sera! Ile od otwarcia taki ser posiedzi w lodówce zanim się zepsuje?
Komentarz usunięty przez autora