Wpis z mikrobloga

Jest mi niezmiernie miło poinformować, że nasz projekt Collectively został finalnie wybrany jako 1 z 3, który otrzyma wsparcie ekspertów oraz finansowe dzięki Akceleratorowi Blockchain. Całość rozwijamy jako open source od ponad roku po godzinach, mamy partnerstwo z ZZM w Krakowie, a Blockchain zamierzamy wykorzystać m.in. do tworzenia zadań, które będą mogli wykonywać mieszkańcy (napraw coś, posprzątaj itd.) w zamian za benefity w kryptowalutach. Następnie chcemy pójść krok dalej i zezwolić samym użytkownikom na przesyłanie takich zgłoszeń publicznie/pomiędzy sobą. Trochę [info już o nas było](https://www.google.pl/search?q=collectively+kraków), a mam nadzieję, że to dopiero początek :).

W 2018 będzie się działo!

#programowanie #programista15k #blockchain #kryptowaluty #spetz #akademiaspetza
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@spetz: W takim razie wybacz, wywnioskowałem iż planujecie wydać własnego coina którym będziecie nagradzać userów.
Wspomniałeś także o benefitach w kryptowalutach, zatem mam pytanie w jakich i jeżeli nie jest to tajemnica to skąd będą na to środki?
  • Odpowiedz
@PrawieJakBordo: na start chcemy wykorzystać Bitcoin, Litecoin, Ethereum ale to może się jeszcze zmienić. Jeżeli chodzi o środki odnośnie samej kampanii, to możliwe, że część pokryjemy samodzielnie, a część może uda się jeszcze zdobyć z jakichś funduszy/instytucji. Tak naprawdę, tutaj nie potrzeba aż tak dużo na początek :).
  • Odpowiedz
@spetz: Super pomysł. Tylko żeby nie skończyło się tak jak z tymi portalami dla freelanserów gdzie cały rynek przejęli hindusi i chińczycy, którzy są znacznie bardziej konkurencyjni niż europejczycy.
  • Odpowiedz
@lolek24: pierwszy etap to mają być zlecenia udostępniane np. przez jakś urząd lub firmę. Późniejszy etap to udostępnienie użytkownikom takiej samej funkcjonalności. Ciężko sobie wyobrazić freelancera z innego kraju, który przyjeżdża skosić trawnik na Twojej posesji ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@visez: tak na poważnie, to jeśli w ogóle miałoby dojść do ICO, to najwcześniej po implementacji tego co zakładamy wstępnie na pół roku, a następnie przetestowaniu wszystkiego na "żywym organiźmie", niemniej jednak póki co w ogóle o tym nie myślimy. Nie ma co ukrywać, że sporo tego to zwykły scam.
  • Odpowiedz
@spetz W jaki sposób potwierdzane są wypłaty? Ktoś może oznaczyć, że coś zrobił i po prostu dostaje kasę?

Czego z blockchaina używacie? Z opisu wynika, że chcecie po prostu płacić w bitcoinach a nie w złotówkach.
  • Odpowiedz
@Vetinari: planujemy wprowadzić multisig, można sobie wyobrazić sytuację gdzie np. mamy 2 strony, a pomiędzy nimi arbitra rozstrzygającego ewentualne spory (my jako platforma lub inn użytkownik). To w jaki sposób nastąpi potwierdzenie będzie do przemyślenia - może być np. zdjęcie przed/po, a może być wymagane, żeby faktycznie ktoś to zweryfikował.

Chcemy na początek wykorzystać kryptowaluty do wprowadzenia wynagrodzeń, a później pomyślimy o innych zastosowaniach.
  • Odpowiedz