Wpis z mikrobloga

Domowa pomarańczowa imbirówka

Składniki na 10 L nastawu:
- 1,2 kg imbiru
- 2,5 kg pomarańczy
- 3 kory cynamonu
- 1 laska wanilii
- 1 opakowanie goździków
- 1 kg cukru
- 7 L alkoholu 60%

Niezbędnik:
- butelka Panna Zosia
- worek do filtracji nalewek
- słój 12 L do nalewek
- szybkowar

Przepis:
Pomarańcze dobrze sparz, obierz je delikatnie ze skórki pamiętając, aby była ona pozbawiona białych części (można użyć tarki). Sok z pomarańczy wyciśnij. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Imbir, sok z pomarańczy, laskę wanilii oraz połowę skórek włóż do słoika i zalej alkoholem.
Uszykuj garnek i wlej do niego 100 ml wody, kiedy woda się zagotuje dodaj 1 kg cukru. W momencie, gdy cukier delikatnie będzie się rumienił, dodaj 1 L wody, goździki, cynamon oraz drugą polowe skórek z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu, aż karmel zrobi się klarowny. Po wystygnięciu dodaj całość do słoja.

Odstaw na 2 tygodnie.

Po tym czasie oddziel płyn od reszty składników, przecedzając go przez worek do filtracji nalewek. Odstaw w chłodne miejsce. Po wyklarowaniu się płynu można zlać nalewkę znad osadu do butelek.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #pijzwykopem #domowealkohole #nalewka #przepisy
Browin - Domowa pomarańczowa imbirówka

Składniki na 10 L nastawu:
- 1,2 kg imbiru...

źródło: comment_x6Bo0zjdLjS7BMx0cHPKYzg1BWsnVJ1k.jpg

Pobierz
  • 3