Wpis z mikrobloga

#androiddev

Mam listę elementów i muszę każdy ten element listy przemapować na inny element i złożyć z tego nową listę. Robiłem to przy użyciu Observable.from(list).map().toList().subscribe() - wydawało mi się to czytelne i szybko się pisało. Drugi programista próbuje mi wmówić że lepiej zrobić drugą listę i zrobić to standardowo for(Element el : list) {newList.add(map(el))} - wg niego tak jest bardziej ze sztuką bo używanie RxJavy do mapowania kolekcji to strzelanie z armaty do komara i zwykły foreach będzie bardziej wydajny i jest bardziej czytelny. Co myślicie?
  • 7
@qmar ja nie mówię ze nie ma. Tylko nie przedstawił żadnego argumentu dlaczego foreach jest lepszy. Czytałem na blogu że rxjava optymalizuje wykonanie takiego kodu i dlatego jest to lepsze rozwiązanie niż wywoływanie tej samej metody dla każdego elementu w kolejności jakiej jest w kolekcji
Drugi sposób zapewne będzie szybszy, pytanie ile elementów zamierzasz przemielić i jak bardzo będzie bolało te kilka ms różnicy. Ogólnie jeżeli już masz napisany i przetestowany kod który działa, to lepiej skupić się na wartości dodanej w aplikacji niż refactoringu dla sztuki.