Wpis z mikrobloga

Czy jak będę biegał interwały to będę miał kaloryfer na brzuchu?

@cigolce: jak ustawisz za duże tempo na bieżni i Cię rzuci o ścianę, to masz dużą szansę mięć kaloryfer na brzuchu, albo nawet i na głowie.
@cigolce: zastanów się (tak na logikę) czemu długodystansowcy mogą mieć wypalone mięśnie (skąd organizm bierze energię jak kończy się glikogen i inne zasoby). Spalają mięśnie. Warto też ćwiczyć brzuch :-)
@cigolce: sprinterzy rozwijają głównie mięśnie białe, sprinterzy czerwone, taka jest między nimi różnica. Podobnie to wygląda w przypadku kolarzy torowych i kolarzy długodystansowych. I odpowiadając konkretnie na pytanie - nie ma różnicy czy będziesz robił interwały czy typowe cardio, jedną i drugą drogą da się dojść do kaloryfera.
@cigolce: sorry - dwa razy napisałem o sprinterach, zamiast o maratończykach. Sprinterzy rozwijają głównie mięśnie białe, a maratończycy czerwone. Białe to te używane podczas wysiłku beztlenowego, czerwone podczas tlenowego. Generalnie tak jak napisałem - kaloryfer da się zrobić zarówno interwałami jak i typowym cardio.
@cigolce spint to konturencja w której liczy się siła i duża moc mięśni - dlatego biegacze na krótkich dystansach są mega umięśnieni. Do tego te 10 sekund spokojnie mogą lecieć beztlenowo, a maratończycy nie mają tego komfortu i są nastawieni bardziej na wytrzymałość. Im mniej zbędnych mięśni do dźwigania tym lepiej, do tego tak jak pisał @Plecakofil człowiek ma 2 typy włókien mięśniowych (ja znam podział na szybko i wolno kurczliwe). W