Wpis z mikrobloga

Doprawdy, wielką ironią losu jest, że to narodowcy, przy całym ich postrzeganiu przez społeczeństwo, wybrali sobie na patrona człowieka, który powiedział to:

Jestem Polakiem – więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.

A wielu ludzi uwazających się za intelektualistów, a co gorsza, powszechnie uważanych za naprawdę inteligentnych, usprawiedliwiają człowieka, który powiedział:

Naród wspaniały, tylko ludzie #!$%@?

... i wprowadził realną dyktaturę, taką z cenzurą i wsadzaniem opozycji do obozu koncentracyjnego.

Co gorsza, dyktatura ta nie wynikała z żadnych wyższych celów, jak dyktatura niemiecka, która była zwyczajną chęcią zemsty na państwach które wygrały I wojnę światową, tylko wynikała z samej chęci władzy. Dyktator nie był zainteresowany niczym innym niż rządzeniem dla samego rządzenia, a już nawet taki Kaddafi planował w Libii wielkie projekty cywilizacyjne, a nawet zaczął je realizować.

Nasz dyktator uznał, że dobra edukacja(w czasach jego rządów ponad 25% populacji Polski była niepiśmienna), medycyna, czyli ogólna poprawa poziomu życia obywateli, jest niepotrzebna, gdy jest już władza.

Dyktator wiedział co jest za to potrzebne.

WOJSKO.

Sam był wojskowym, otaczał się wojskowymi, którym przyznawał wysokie urzędy, więc wojsko było jego oczkiem w głowie. W latach trzydziestych przeznaczano na wojsko 1/3 rocznego budżetu.
Hitler dobił do tego poziomu dopiero w 1939 roku, gdy odpalił na pełną moc machinę wojenną, którą podbił większość Europy.

My za to nic nie pobiliśmy, a nasze wojsko, finansowane kosztem nędzy narodu, w sposób zorganizowany broniło się przez ledwie kilka dni. Nie jest to przytyć wobec zwykłych żołnierzy, bo ich poświęcenie było często tak wielkie, że nawet Niemcy, uwazający Polaków, za podludzi, musieli je nie raz uszanować i bywało, że sami grzebali naszych poległych, zostawiając im tablicę na której pisali o ich bohaterstwie.

Tak szybka przegrana to też wina dyktatora, który wybierał na najwyższych dowódców zwykłe miernoty, których jedyną zaletą była lojalność.

Co gorsza, w czasie rządu dyktatora miał miejsce Wielki Kryzys, który wpakował Polaków w nędzę. Rząd dyktatora musiał kupować nowe wojenne zabawki, a to nie jest tanie, więc sztucznie podbijano deflację, aby utrzymać wartość złotego.

A deflacja na gospodarkę w kryzysie działa tak, jak oblanie lodowatą wodą człowieka zamarzającego na mrozie. Nasza gospodarka była przez to całkowicie niekonkurencyjna i w 1938 roku eksport na jednego mieszkańca Polski był prawie trzy razy mniejszy niż w roku 1926.

Realne place spadły o ponad połowę, a większość prostych pracowników zarabiała mniej niż wynosiło egzystencjalne minimum i żyli tylko dzięki kombinowaniu.

Czy zatem takie wyrzeczenia i dosłowne, wieloletnie gnębienie ludności było warte tej kilkudniowej walki w 1939 roku?

Odpowiem słowami Stonogi: "Nie warto było, #!$%@?! Nie warto było robić nic!"

Dyktator oprócz zabawy wojskiem nie zrobił nic. Dosłownie nic. Nie miał żadnych planów gospodarczych, czy cywilizacyjnych. Po prostu usiadł na tronie i siedział tam do śmierci, wieszcząc Polsce zgubę, gdy jego zabraknie.

Faktycznie, przecież ta zgubiłem była bardzo niespodziewana, skoro rządził krajem tak jak rządził i zostawił po sobie same miernoty, które swoją nieudolność i głupotę zasłaniały słowem "honor" jak niejaki Beck.

Któż by się spodziewał, że zostawiając po sobie same miernoty i samemu nie robiąc nic, kraj który leży między dwoma strasznym dyktaturami czeka zguba w czasie największej zawieruchy w historii?

Odkąd zacząłem się trochę uczyć i samemu poznawać świat, zacząłem gardzić Piłsudskim za to co zrobił naszemu krajowi.

Nie można mu odmówić pewnych zasług, wyolbrzymianych zresztą, bo z niemieckiego więzienia przyjechał do Polski gdy ta już odzyskała niepodległość, a w czasie wojny z bolszewikami coraz bardziej podkreśla się rolę Rozwadowskiego, ale one są niczym, w porównaniu do win.

Gardzę też władzami, które pompują jego mit, zamiast pokazać go takim jakim był naprawdę.

Polecam i wam zainteresować się tym tematem.

Polecam na początek:

https://m.money.pl/wiadomosci/artykul/gospodarka-przedwojenna-pilsudski-historia,193,0,2186177.html

http://www.historycy.org/index.php?showtopic=39151

Ja tymczasem wracam do czytania dzieł innego, tym razem wybitnego przedstawiciela polskiej polityki, który nie gardził Polakami i nie twierdził, że są "#!$%@?" które trzeba "złapać za mordę", tylko ich edukował, pokazując dobre strony naszego narodu i co wazniejsze, wskazując i krytykując złe, tyle że bez pogardy, a za to z ojcowską troską.

#historia #ciekawostki #centryzm #pilsudski #iirp #nacjonalizm #4konserwy #przemyslenia #dmowski #polska #gruparatowaniapoziomu #myslnarodowa #polityka
Pobierz
źródło: comment_TpVDBiiuxFNdeaQxto6SPvx5kjVKVyQW.jpg
  • 151
@Lawrence_z_Arabii Piszesz tak jakby rezultat IWŚ na wschodzie był czym oczywistym i każdy go widział na 9 lat przed jej wybuchem, tylko nie Piłsudski. Polacy czekali wtedy ponad 100 lat na taką wojnę. Dodatkowo jak juz pisałem, duża role w tamtej mentalności odgrywały wcześniejsze powstania, szczegolnie wazne to było dla samego Piłsudskiego.

Nie pisze, że Piłsudski był wspaniały i każdy w Polsce go kochał. Wiekszosciowego rzadu prawdopodobnie by nie sworzył, kazda inna
. Polacy czekali wtedy ponad 100 lat na taką wojnę.

@qhar: No właśnie nie czekali wcale. Średnio co 30 lat, czyli mniej więcej jedno pokolenie, robili powstanie.g

Gdyby czekali, to nasz los byłby znacznie lepszy. Przecież przed powstaniem listopadowym mieliśmy swój kraj, z własnym prawem i ARMIĄ, ale debile nie uszanowali daru losu i wywołali powstanie, które to wszystko zabrało.

Powstanie listopadowe tylko pogorszyło sytuację.

Powstanie z roku 1905 nic by
@Lawrence_z_Arabii oczywiście to 2. Zresztą ja wyznaje wartości prawicowe . Wiem że Dmowski trochę zrobił dla kraju a teraz jest uznawany za człowieka gorszego bo ONR i inni tego typu podobno o nim gadają ale nie spodziewałem się że Piłsudski aż takie miał rogi a przecież w mediach nas karmią że był jednym z najwybitniejszych Polaków w historii
@Lawrence_z_Arabii: Nawet nie wiesz jaki burdel był w II RP, ciągle rządy upadały, Piłsudski nie zrobił przewrotu dlatego, że pragnął władzy, tylko po prostu była potrzebna stabilna władza. Zresztą nie zrobił nic nadzwyczajnego w tamtym czasie, autokracja opanowała prawie całą Europę.
Nawet nie wiesz jaki burdel był w II RP, ciągle rządy upadały, Piłsudski nie zrobił przewrotu dlatego, że pragnął władzy, tylko po prostu była potrzebna stabilna władza. Zresztą nie zrobił nic nadzwyczajnego w tamtym czasie, autokracja opanowała prawie całą Europę.

@mopo: Dobra, a teraz wyjaśnij co zrobił z tą władzą. Powiedz co zrobił lepiej niż te ciągle upadające rządy.

Ja jednak wolę zmieniać rząd co kilka miesięcy, niż mieć możliwość pójścia
Którzy Żydzi? Spolonizowani? Do takich nawet ONR nic nie miał, skoro przyjmował ich w swoje szeregi.

@Lawrence_z_Arabii: Szanowałem za wpis, ale to co mówisz o postawie ONR w stosunku do Żydów to śmiech i zakłamanie. Getto ławkowe, bicie po uczelniach i w kraju za samo pochodzenie. Bardzo lubię ulotkę "Walka".

W styczniu 1937 roku działacze Obozu Narodowo-Radykalnego kolportowali na Uniwersytecie Warszawskim ulotkę: „Postęp, nauka, demokracja – to pięknie brzmi. A co
Szanowałem za wpis, ale to co mówisz o postawie ONR w stosunku do Żydów to śmiech i zakłamanie. Getto ławkowe, bicie po uczelniach i w kraju za samo pochodzenie. Bardzo lubię ulotkę "Walka".

@boryss: Przecież uczelnie to była domena Młodzieży Wszechpolskiej, czyli całkowicie innej organizacji.

ONR wolał robić oficjalne bojkoty sklepów żydowskich i strzelać się z komunistami.

Akcje ONRu na uczelniach były niczym, getto ławkowe to dzieło Młodzieży Wszechpolskiej, która była
@Lawrence_z_Arabii:

Co gorsza, dyktatura ta nie wynikała z żadnych wyższych celów, jak dyktatura niemiecka, która była zwyczajną chęcią zemsty na państwach które wygrały I wojnę światową, tylko wynikała z samej chęci władzy

Parlament II RP to była jedna wielka porażka. Kłótnie, rozróby, korupcja, dziecinne przekrzykiwanie się, blokowanie czegokolwiek pochodzącego od drugiej strony. Po prostu to państwo nie miało przyszłości z taką demokracją. Samo wprowadzenie dyktatury było wtedy dobrym krokiem, ale niestety
Parlament II RP to była jedna wielka porażka. Kłótnie, rozróby, korupcja, dziecinne przekrzykiwanie się, blokowanie czegokolwiek pochodzącego od drugiej strony. Po prostu to państwo nie miało przyszłości z taką demokracją. Samo wprowadzenie dyktatury było wtedy dobrym krokiem, ale niestety rządy Sanacji nie wykorzystały stabilniejszej sytuacji do uzdrowienia państwa.

@Hombre_Muerto: skoro nic ta dyktatura nie zrobiła, a mogła zrobić wszystko, bo była dyktaturą, to znaczy, że wprowadzenie jej było złe, bo dyktatura
@Lawrence_z_Arabii: Tylko wiesz, że traktat Ryski to tak naprawdę spełnienie oczekiwań narodowców? Właśnie Dmowski proponował granice podobne do terenów II RP wraz ze Śląskiem Opolskim i Mazurami. Co wyszło z polonizacji Ukraińców przekonaliśmy się podczas II wś. Co więcej koncepcja ostrej polonizacji rownież wywodzi się od narodowców. Całkiem możliwe, że gdyby w II RP do mniejszości narodowych podchodzono łagodnie to UPA by nie miała takiej siły. Natomiast na akcje zawsze jest
Całkiem możliwe, że gdyby w II RP do mniejszości narodowych podchodzono łagodnie to UPA by nie miała takiej siły.

@Zydomasoneria: Przecież to sanacja burzyła cerkwie i gnębiła Ukraińców. Polonizacja powinna przebiegać w sposób naukowy, a narodowcy wiedzieli jak nie robić polonizacji, bo widzieli jak się skończyła germanizacja i rusyfikacja, czyli wzmocnieniem narodu polskiego.
Widzę, że nauczanie na historii w #licbaza nie zmieniło się przez te wszystkie lata

@zurnalista: To żadna licbaza, tylko poważne opracowania społeczne i naukowe, które za główne powody dojścia Hitlera do władzy uznają represje traktatu Wersalskiego i Wielki Kryzys.
@Lawrence_z_Arabii:

skoro nic ta dyktatura nie zrobiła, a mogła zrobić wszystko, bo była dyktaturą, to znaczy, że wprowadzenie jej było złe, bo dyktatura z samej natury jest zła.

Powiedz to Irakijczykom, Libijczykom czy Chilijczykom. Jeśli to cię nie przekonuje, że dyktatura nie jest tylko zła to wyobraź sobie demokratyczne wybory podczas wojny na dużą skalę. Idiotyzm.

Pisałem już, jakby zrobił coś ważnego, to można by go usprawiedliwić, choć niezwykle ciężko, ale