Aktywne Wpisy
senes +41
Single +/- 30 letni, jak wyglądają wasze poszukiwania, szukacie w ogóle? Jestem po dwóch dłuższych związkach, w tym roku spotykałam się z nowym chłopakiem ale też nic nie wyszło. Teraz już nie chce mi się randkować, poznawać, też tak macie? Takie wypalenie? Że chciałabym kogoś kto tak samo chce się ustatkować, ułożyć sobie życie, z kim można od razu bo ma tak samo. A nie jest ciągle niegotowy. Trochę jak w tym
nonamezpiwnicy +71
3 lata związku z laską, spokojna, dużo pracowala,uczyla się, odwiedzała mnie, ja ją, spedzalismy ze sobą mnóstwo czasu. Wszystko było dobrze dopóki nie poznała dziewczyny która robi tatuaże i ma mnóstwo "alternatywych znajomych". Nagle zaczęły się imprezy techno, narkotyki, alkohol, dziwne wyjazdy. Zostałem zbombardowany tekstami że jestem nudny, że nie lubię jeździć, poznawać świat i ludzi. Właściwie to ona nigdy nie wyszła z taką propozycją bo ciągle było coś. Jak ja proponowałem
W tym niewielkim państwie Ameryki Środkowej dochodzi do 1/3 zabójstw w regionie, przy czym większość przypisuje się gangom. Ale jak w ogóle doszło do tego, że obecnie ich członkowie przepełniają więzienia, a organizacje zajmujące się problematyką praw człowieka alarmują o nieludzkich warunkach odbywania kary?
Na początku 2017 r. Prezydent USA, Donald Trump wydał dekret wymierzony w międzynarodowe zorganizowane grupy przestępcze. W marcu tego roku, Prokurator Generalny Salwadoru – Douglas Menendes (po wizycie w Waszyngtonie) uznał sprawę gangu MS-13 za priorytetową dla organów ścigania i przekazał ją specjalnie wyszkolonej przez amerykańskie agencje (m.in. FBI) grupie prokuratorów. W efekcie, już 26 lipca wniesiono zarzuty wobec 593 członków gangu, a dzień później przeciwko kolejnym 113. Wydzielono dla nich 7 zakładów karnych, które rząd objął zaostrzonymi regulacjami wykonywania kary: pełną izolację – zakaz widzeń, 24-godzinne zamknięcie w celach, odcięciem od pomocy medycznej i ograniczeniami w dostępie do środków higieny. Początkowo miały obowiązywać przez rok, rząd jednak zostawił sobie możliwość ich przedłużenia. Jednocześnie dostęp do osadzonych mają jedynie pracownicy Prokuratury Generalnej (w tym jednostki zajmującej się ochroną praw człowieka – Procuradora para la Defena de los Derechos Humanos), których relacje z wizytacji zakładów nie pozostawiają wątpliwości co do panujących tam nieludzkich warunków.
Szacuje się, że na ten moment przeludnienie więzień w Salwadorze sięga 300% (co jest najwyższym wskaźnikiem na całym kontynencie amerykańskim), na 350 osób przypada jedna toaleta, w pierwszych miesiącach (po implementacji nowych regulacji) 4 osoby zmarły przez brak dostępu do potrzebnej opieki medycznej. Co więcej, Salwador jest jednym z pięciu państw, w których aborcja jest całkowicie zakazana, a w przypadkach poronienia obowiązuje domniemanie winy matki. Śledztwo często sprowadza się do stwierdzenia, że kobieta była w ciąży, a jej dziecko nie żyje – co wystarcza do skazania jej na 40 lat więzienia za zabójstwo. W państwie, w którym 1/3 kobiet w ciąży stanowią nastolatki (w wieku od 10 do 19 lat), więzienie jest kontynuacją dramatu: na 225 miejsc przypada ponad 2 tysiące osadzonych. Przeludnienie samo w sobie jest dodatkową karą, ponieważ w celach zapchanych do granic możliwości nierzadko przebywają też dzieci do 5 roku życia, ilość i jakość wyżywienia jest niewystarczająca, a środki czystości ograniczają się do tego, co zdołają dostarczyć kobietom krewni.
W odpowiedzi na doniesienia o niehumanitarnych warunkach detencji, rząd przedstawił plan przekazania kwoty miliona dolarów na rzecz zmniejszenia przeludnienia więzień – czy są to jednak wystarczające środki? Obecnie, mimo konwencji z 2012 r. podpisanej z rządem Salwadoru, nawet Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża nie ma dostępu do więzień objętych nadzwyczajnymi obostrzeniami, (w których panują najgorsze warunki) co nie pozwala raczej
spodziewać się pozytywnych zmian w najbliższej przyszłości.
Więcej artykułów na breakplan.pl
#podroze #podrozujzwykopem #ciekawostki #swiat #turystyka #wakacje #historia #salwador #breakplan #amerykapoludniowa
Salwador = katoliban
@Vladimir_Kotkov: kara nie jest od tego aby komuś #!$%@?ć, tylko ma za zadanie być okresem rehabilitacji dla danej jednostki co by mogła wrócić do społeczeństwa a nie została recydywistą. Prezentujesz postawę mściciela, który ponad wszystko pragnie emocjonalnie-podszytej vendetty.
W przeciwnym wypadku po co to wszystko? Kulka w łeb i po sprawie? Ale jednak się tego nie robi.
tak właśnie jest, wreszcie ktoś nie jest politycznie poprawny
NO CO ZA IDIOTA HUR DUR
( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Luki_78:
@mag_zbc:
Ja mam nadzieję, że wszystkie #!$%@? z tej organizacji dostaną raka szyjki macicy albo jąder, dla przykładu.
Banda niereformowalnych #!$%@?ów które zawsze wiedzą jak lepiej żyć...
@kulturystyka-online:
Bana powinieneś za to wyłapać, matole. Nie pozdrawiam...
Dzięki breakplan, dodam was do blokady na host, bo dawno bardziej gównianego tekstu nie czytałem.
@piwonadziendobry: Takim pretenjonalnym tonem to sobie możesz mówić do kolegów spod budki z piwem.
@Outline: Nie ma to jak rzucać bzdurami pod wpisem, który te bzdury masakruje. Porównaj sobie poziom przestępczości takiego Salwadoru z krajami skandynawskimi gdzie warunki w więzieniach są znacznie lepsze. Skoro cywilizacja wypracowała taki system który jest skuteczny to po co się cofać? W imię jakiejś #!$%@? potrzeby odwetu dla odwetu?
@gwozzdziu: Nie wytłumaczysz. Dla nich prawo to jest narzędzie zemsty, a Salwador to przykład dla genialnego systemu więziennictwa, bo do takiego więzienia nie chcesz wrócić, więc Cię na pewno odstraszy :D Fuck logic.