Wpis z mikrobloga

Ciasto na pizze z przepisu z tej wrzuty
https://www.wykop.pl/link/4039631/jak-uzyskac-efekt-wypieczenia-pizzy-jak-w-restauracji-przepis-na-ciasto/
Piecyka do pizzy nie mam, ale kamien daje rade (tak... granit).

Proporcje sa jak najbardziej ok i od teraz tylko z tego bede korzystal ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Moje polskie podniebienie nie ucierpialo gdy uzylem goudy zamiast mozzarelli xD A i polecam testowac, bo sos smietanowy zaskakujaco dobrze pasuje do serowej wersji.

#pizza #gotujzwykopem
booolooo - Ciasto na pizze z przepisu z tej wrzuty
https://www.wykop.pl/link/4039631...

źródło: comment_pmz09o1Sv7eNiHqeV6ugKOVSX2pcqF9G.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MAKZIE00: czemu wyszło takie ciemne ciasto, czy to wina aparatu/zdjęcia?

Inspirując się znaną pizzą by RS/ kanałem vito iacopelli (https://www.youtube.com/channel/UCopxVPFM021dpp8L6euX-qA) /polecam/ i własnym doświadczeniem, robię ciasto w podobnych proporcjach jak podałeś w swoim wykopie (1kg mąki / 0,6kg wody / trochę oliwy (4=6 duże łyżki)/ sól + jeszcze minimalna ilość cukru) i dodaję więcej drożdży instant, pierwsze lepsze ze sklepu. Od razu po wyrobieniu dzielę na kulki około 300g
  • Odpowiedz
@galuf: To wina zdjęcia bo z fleszem. Co do drożdży to kupuje pierwsze lepsze babuni ale chce spróbować czegoś typowo do pizzy. Dzisiaj szukałem i widziałem jakieś red star. U nas ciężko jeszcze dostać jakieś konkretne drożdże pod pizze. Co do Ciasta powinieneś zostawić na godzinkę do związania glutenu i białek. Co do ciasta dobrze jest zrobić podbno starter na 3 dni przed wyrabianiem ciasta w proporcji od 20% do
  • Odpowiedz