Proporcje sa jak najbardziej ok i od teraz tylko z tego bede korzystal ( ͡°͜ʖ͡°)
Moje polskie podniebienie nie ucierpialo gdy uzylem goudy zamiast mozzarelli xD A i polecam testowac, bo sos smietanowy zaskakujaco dobrze pasuje do serowej wersji.
@booolooo: nie koniecznie, zależy ile drożdży dałeś mi zauważyłem jak zostawiam w pokoju na 24 st to 2 godziny w kuli i ok 6.5 w kulach i trzeba robić bo przerasta ciasto. Wszystko rozbija się o temperaturę i jak nie masz kontrolowanych warunków to trzeba obserwować ciasto. Na zdjeciu jak przerosło po 24 h.
@MAKZIE00: czemu wyszło takie ciemne ciasto, czy to wina aparatu/zdjęcia?
Inspirując się znaną pizzą by RS/ kanałem vito iacopelli (https://www.youtube.com/channel/UCopxVPFM021dpp8L6euX-qA) /polecam/ i własnym doświadczeniem, robię ciasto w podobnych proporcjach jak podałeś w swoim wykopie (1kg mąki / 0,6kg wody / trochę oliwy (4=6 duże łyżki)/ sól + jeszcze minimalna ilość cukru) i dodaję więcej drożdży instant, pierwsze lepsze ze sklepu. Od razu po wyrobieniu dzielę na kulki około 300g
@galuf: To wina zdjęcia bo z fleszem. Co do drożdży to kupuje pierwsze lepsze babuni ale chce spróbować czegoś typowo do pizzy. Dzisiaj szukałem i widziałem jakieś red star. U nas ciężko jeszcze dostać jakieś konkretne drożdże pod pizze. Co do Ciasta powinieneś zostawić na godzinkę do związania glutenu i białek. Co do ciasta dobrze jest zrobić podbno starter na 3 dni przed wyrabianiem ciasta w proporcji od 20% do
https://www.wykop.pl/link/4039631/jak-uzyskac-efekt-wypieczenia-pizzy-jak-w-restauracji-przepis-na-ciasto/
Piecyka do pizzy nie mam, ale kamien daje rade (tak... granit).
Proporcje sa jak najbardziej ok i od teraz tylko z tego bede korzystal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Moje polskie podniebienie nie ucierpialo gdy uzylem goudy zamiast mozzarelli xD A i polecam testowac, bo sos smietanowy zaskakujaco dobrze pasuje do serowej wersji.
#pizza #gotujzwykopem
Od rana, czyli jakies 10h. Wiem, ze powinno byc dzien wczesniej, ale do jutra bym nie wytrzymal xD
Inspirując się znaną pizzą by RS/ kanałem vito iacopelli (https://www.youtube.com/channel/UCopxVPFM021dpp8L6euX-qA) /polecam/ i własnym doświadczeniem, robię ciasto w podobnych proporcjach jak podałeś w swoim wykopie (1kg mąki / 0,6kg wody / trochę oliwy (4=6 duże łyżki)/ sól + jeszcze minimalna ilość cukru) i dodaję więcej drożdży instant, pierwsze lepsze ze sklepu. Od razu po wyrobieniu dzielę na kulki około 300g