Wpis z mikrobloga

Cześć, zastanawiam się nad zakupem samochodu używanego, mam już model, itp itd.

Znalazłem dwa samochodu na aledrogo, oba w rozsądnej cenie, sprowadzone z Francji. Obaj sprzedawcy dali mi nr VIN, data pierwszej rejestracji itp itd. Sprawdziłem oba auta na autodna, oba auta wg. tego serwisu są po szkodzie całkowitej, jest tam jakiś przebieg który był zgłoszony przy zgłoszeniu szkoda itp.
Teraz lista pytań: jak wiarygodny jest seerwis autodna? Próbowałem wyczytać na stronie z jakich baz danych korzystają, niestety nie chwalą się tym na stronie, nie ma żadnej informacji skąd dane, a pod każdym raportem stoi

ASDIRECT Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treść danych zawartych w Raportach. Treść taka może być niepełna lub niezgodna ze stanem rzeczywistym.

Czy jest coś w stylu historiapojazdu.gov.pl we Francji gdzie można by dowiedzieć się więcej informacji na temat samochodu, jak przebieg przy badaniach technicznych, zdjącia z kolizji itp itd?

#motoryzacja #francja #kupujzwykopem #samochodyuzywane
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hayenz: z francji dość łatwo dostać pełną szkodę. Naruszona konstrukcja jest na twoją odpowiedzialność - mała stłuczka i zabijasz wszystkich w środku. Ale najlepiej radzą przejść się do rzeczoznawcy - cenowo trochę drożej niż w serwisie, ale rzeczoznawca ponosi odpowiedzialność za swoją pracę. Mechanicy czy oficjalny serwis już nie.
  • Odpowiedz
@gwynebleid: Oba są zarejestrowane i dopuszczone do ruchu w Polsce, jeśli przeszły przegląd to nie powinny mieć naruszonej konstrukcji, czyli nie powinno być to moim zmartwieniem.
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny: @gwynebleid: Moje pytanie dotyczyło możliwości sprawdzenia / potwierdzenia historii pojazdu który większość życia spędził we Francji.

Wiem że mogę spytać właścicieli, już to zrobiłem, niestety nie posiadają dokumentacji zdjęciowej, z czego jeden podważył informacje z autodna, więc chciałem to potwierdzić u źródła, np u francuskiego ubezpieczyciela który zgłosił szkodę całkowitą.
Orientuje się też jak wygląda rynek aut używanych w Polsce, to chyba oczywiste skoro chce dowiedzieć się
  • Odpowiedz
Oba są zarejestrowane i dopuszczone do ruchu w Polsce, jeśli przeszły przegląd to nie powinny mieć naruszonej konstrukcji

musiałeś być kiedyś na przeglądzie. ktoś tam sprawdzał konstrukcję? jak tego nawet w oficjalnych warsztatach nie potrafią wykryć? chcesz, by ciebie nabrali to twoja sprawa.
oczywiście, chyba że auta kosztują 1000 € - wtedy zrozumiała jest szkoda całkowita np. po lekkiej kolizji.
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny: Chce zobaczyć jak te auta wyglądały po wypadku, czy to nie oczywiste, skoro obecni właściciele nei są w stanie mi dostarczyć zdjęć, to chce spróbować na własną rękę. Nie chodzi oto że kupie samochód po szkodzie całkowitej bez dokumentacji zdjęciowej, ale o to że jeśli będę w stanie zobaczyć taką dokumentacje i zobaczyć, że robiona była jedynie blacha, to rozważyłbym kupno.
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny: Rozumiem, chociaż jak napisałem od początku, serwis autodna nie dzieli się informacją skąd ma dane, i sam stwierdza że dane mogą być nie prawdziwe, gdyby nie to to nie drążyłbym tematu.
  • Odpowiedz