Wpis z mikrobloga

Ja mam niepracującą żonę a nie kwalifikuje się nigdzie.

@uqulel2000: Właściwie czemu niepracująca żona miała by dawać dodatkowe punkty do żłobka? Chyba lepiej aby były miejsca dla dzieci które nie mają z kim zostać.
  • Odpowiedz
@niewiemdlaczegoniemamnicka: bullshit. W Warszawie samotni rodzice nie maja dodatkowym punktów w żłobkach. Działa to dopiero od przedszkoli.
@qbicone: tez kiedyś myślałam, ze to słabe ze dzieci patusow maja łatwiej o żłobek. Ale trafiłam na artykuł, w którym opiekunki mówiły, ze Piotrusia to ostatnim posiłkiem napychaly pod korek, bo wiedziały, ze następne co zje to dopiero śniadanie w żłobku następnego dnia :/
Trafiło to do mnie. Dla dobra dzieci,
  • Odpowiedz
Okazuje się, że żeby moje dziecko dostało się do żłobka to muszę od dzisiaj zacząć bić żonę, bo ci z niebieską kartą mają wiecej punktów na starcie.

@qbicone: Dlatego ja posyłam do prywatnego, żeby nie chodziło z tą patolą co ma niebieskie karty tylko z normalnymi dziećmi.
  • Odpowiedz
@luksky: Bo w niektórych kręgach, zazwyczaj lewicowych (sam jestem lewakiem), panuje jakieś dziwne przekonanie że to my, nie-patologia, klasa średnia i wyżej, ponosimy odpowiedzialność za sytuację patologii. W nas wpaja się poczucie winy za ich sytuację, a jednocześnie patologia reprezentuje roszczeniowość i obwinia wszystkich dookoła za swoją sytuację tylko nie siebie.
  • Odpowiedz
@qbicone: Więcej punktów na starcie mają również dzieci których oboje rodziców pracuje, ale o tym już nie wspominasz (bo po co).
Czy wg Ciebie lepiej aby takie dziecko wychowywało się tylko w patologicznej rodzinie i od małego chłonęło tylko patologiczne zachowania, czy może lepiej aby jednak poszło do żłobka gdzie dostanie odpowiednią pomoc i opiekę?
  • Odpowiedz
Nie kłam bo do tego dochodzi jeszcze podatek dochodowy i ubezpieczenia. 23% to jest sam VAT.

@pablosik: Mówiłem o PIT i składkach, nie o VAT
  • Odpowiedz
@qbicone: te zasady są nie do ogarnięcia.
Przykład mój: w poniedziałek żona dzwoni potwierdzić, że jesteśmy nadal chętni na miejsce. Okej, pani potwierdza - 254 miejsce na liście.

W czwartek telefon: jest miejsce dla młodej, bierzecie? Tym sposobem mieliśmy zaklepane miejsce w państwowym żłobku od września, młoda poszła na początku listopada.
  • Odpowiedz
  • 1
@qbicone: O cholera. Muszę się powoli interesować bo rodzi w grudniu moja żona. Jest jakaś tabelka? Za bicie w ciąży są dodatkowe pkt?
  • Odpowiedz