Prośba o poradę. Udaję, że jestem adminem w paru mikro-firmach i właśnie zamierzam w jednej przejść na gigabita, co wiąże się m.in. z wymianą głównego switcha. W planach zakupowych mam alternatywnie te dwa urządzenia: http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-40_T1600G-28TS.html http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-39_T2600G-28TS.html (wiem, są inne firmy, ale takie wybrałem) 1. Czym - tak możliwie praktycznie - one się różnią? np. d-link tez ma smarty i zarządzalne, czyli te pierwsze nie są drugimi czy smarty mają coś jeszcze więcej od zarządzalnych ? 2. Te switche mają mnóstwo funkcji, ale tylko niektóre kojarzę, a zapewne jeszcze mniej potrafię wykorzystać. Gdzie mogę się podszkolić w temacie, poza przeczytaniem całego internetu? Może jakieś szkolenia z zarządzania takimi przełącznikami na YT czy gdzieś w sieci? Opisy praktycznego ich wykorzystania? To "wdrożenie" ma być też dla mnie praktyczną lekcją, ale też nie chcę w poszukiwaniach wiedzy wywarzać otwartych drzwi, jeśli ktoś w sieci to wyjaśnia i pokazuje w praktycznych zastosowaniu.
PS Wiem, że są płatne szkolenia produktowe, np. D-Linka czy Cisco, ale liczę, że ktoś to wyjaśnia też hobbystycznie.
@gjon nie lepiej Cisco SG200-50? Cena marginalnie wyższa a nie dość że więcej portów to jeszcze lepsza marka. Mam takie 3 u siebie i bardzo fajnie śmigają.
@gjon: Do nauki Cisco jest GNS3, emulator sieci, bardzo fajne do budowania wirtualnego laboratorium. No i poczytaj sobie o VLAN-ach, bardzo przydatne funkcje.
A co do tamtych switchy z linków, które podałeś... no to jest tam przecież dokładnie napisane czym się różnią.
@biczek: To zbyt piękne :) Owszem, dają np. sprzęt demo, ale szkolenia z samego zarządzania nim (a nie jak się wyraziłem błędnie - z poznawania oferty), jednak kosztują trochę.
@bi-tek: Nie całkiem ta nauka będzie na żywym organizmie, bo kupuję też drugi, 16-portowy model pod inną firmę, ale to do instalacji dopiero po nowym roku. Router zarządzający siecią to Cisco RV042G (do niego podpięty np. poprzez konwerter internet po światłowodzie), DNS na serwerze z domeną.
@biczek: Dla mnie masakra to ilość pojęć, których nie kojarzę, np. pierwsze z brzegu z opisu: Link Aggregation Control Protocol (LACP) Tag VLAN 802.1Q STP/RSTP/MSTP IGMP snooping
To "wdrożenie" ma być też dla mnie praktyczną lekcją, ale też nie chcę w poszukiwaniach wiedzy wywarzać otwartych drzwi, jeśli ktoś w sieci to wyjaśnia i pokazuje w praktycznych zastosowaniu.
@gjon: pozostawie to bez komentarza... Ale zeby nie było ze tylko krytykuje - idz w cisco + GNS3 + nuggetsy z internetów, certa nie musisz
@gjon: Do obydwu switchy możesz pobrać manuale gdzie każda z funkcji jest opisana, pokazana jak ją konfigurować z poziomu GUI i CLI, a na dodatek jest przykładowa konfiguracja. Co do różnic pomiędzy switchami, to nie sądzę, żeby w małej firmie potrzebny był zarządzalny. Chociaż różnica w cenie jest nieduża, a nuż się w przyszłości coś przyda ;) T2600 w stosunku do T1600 potrafi np. tworzyć VLANy wewnątrz innych VLANów, sprawdzać
@Merlinek: Bardzo Ci dziękuję za wszystkie informacje - konkretne, ciekawe i bez złośliwości. Tak jak pisałem planuję przejście w tej firmie na gigabitowe prędkości, ale nad zbyt dużą częścią szkieletu nie mam pełnej kontroli (nie ja ją kładłem, krosownica zamknięta w małej szafie). Łudzę się, że zarządzalny switch pomoże mi wyłapać ewentualne problemy i kontrolować sam proces przejścia. Fakt, temat mnie obecnie przerasta, ale to też wyzwanie :) Zostanę jednak
@mario972 Cisco XD wiedziałem że będzie ktoś na to. G---o nagabywal xD
@gjon od. Siebie polecam tp-link ten pierwszy model, u mnie w firmie sprawuje się OK, no i Netgeary też są dobre. A jeżeli już wybrałeś to pochwal się co :)
http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-40_T1600G-28TS.html
http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-39_T2600G-28TS.html
(wiem, są inne firmy, ale takie wybrałem)
1. Czym - tak możliwie praktycznie - one się różnią? np. d-link tez ma smarty i zarządzalne, czyli te pierwsze nie są drugimi czy smarty mają coś jeszcze więcej od zarządzalnych ?
2. Te switche mają mnóstwo funkcji, ale tylko niektóre kojarzę, a zapewne jeszcze mniej potrafię wykorzystać. Gdzie mogę się podszkolić w temacie, poza przeczytaniem całego internetu? Może jakieś szkolenia z zarządzania takimi przełącznikami na YT czy gdzieś w sieci? Opisy praktycznego ich wykorzystania?
To "wdrożenie" ma być też dla mnie praktyczną lekcją, ale też nie chcę w poszukiwaniach wiedzy wywarzać otwartych drzwi, jeśli ktoś w sieci to wyjaśnia i pokazuje w praktycznych zastosowaniu.
PS Wiem, że są płatne szkolenia produktowe, np. D-Linka czy Cisco, ale liczę, że ktoś to wyjaśnia też hobbystycznie.
#siecikomputerowe #sysadmin
Szkolenia produktowe sa bezpłatne, zadzwoń do gościu i powiedz co i jak. Będą skakać koło Ciebie.
No i poczytaj sobie o VLAN-ach, bardzo przydatne funkcje.
A co do tamtych switchy z linków, które podałeś... no to jest tam przecież dokładnie napisane czym się różnią.
@gjon: Odwrotnie. Smart, to taki głupszy zarządzalny. Najczęściej tylko z interfejsem webowym i bez konsoli.
Jak coś to PW.
Router zarządzający siecią to Cisco RV042G (do niego podpięty np. poprzez konwerter internet po światłowodzie), DNS na serwerze z domeną.
Link Aggregation Control Protocol (LACP)
Tag VLAN 802.1Q
STP/RSTP/MSTP
IGMP snooping
@gjon: no tak nie bardzo...
@gjon: pozostawie to bez komentarza... Ale zeby nie było ze tylko krytykuje - idz w cisco + GNS3 + nuggetsy z internetów, certa nie musisz
Co do różnic pomiędzy switchami, to nie sądzę, żeby w małej firmie potrzebny był zarządzalny. Chociaż różnica w cenie jest nieduża, a nuż się w przyszłości coś przyda ;)
T2600 w stosunku do T1600 potrafi np. tworzyć VLANy wewnątrz innych VLANów, sprawdzać
Tak jak pisałem planuję przejście w tej firmie na gigabitowe prędkości, ale nad zbyt dużą częścią szkieletu nie mam pełnej kontroli (nie ja ją kładłem, krosownica zamknięta w małej szafie). Łudzę się, że zarządzalny switch pomoże mi wyłapać ewentualne problemy i kontrolować sam proces przejścia. Fakt, temat mnie obecnie przerasta, ale to też wyzwanie :)
Zostanę jednak
@gjon od. Siebie polecam tp-link ten pierwszy model, u mnie w firmie sprawuje się OK, no i Netgeary też są dobre. A jeżeli już wybrałeś to pochwal się co :)