Wpis z mikrobloga

#jordanpeterson #neuropa #4konserwy Jak lubicie Jordana Petersona, to polecam jeszcze posłuchać/poczytać książki człowieka, który jest jednym z najczęściej cytowanych naukowców, pana Noama Chomsky'ego, który ma trochę zbieżnych z Petersonem poglądów, ale ogólnie rzecz biorąc jest anarchistą.
https://www.youtube.com/watch?v=TlhfWuXN6ew - tutaj na przykład mówi o konsumpcjonizmie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@andrzejkominiarz38: Nigdy nie przepadałem za Chomskym (nie licząc pracy z zakresu językoznawstwa), zawsze mnie bawiła ta jego spiskowość i tropienie tajemniczych Onych stojących za całym złem na świecie, zamienisz to jego they czy establishment na Niemców czy Żydów i masz trochę bardziej wysublimowaną wersję retoryki wypokowego prawaczka. Snuje sobie taką opowiastkę, budując tendencyjny obraz świata negatywnie cechujący pewną grupę osób a mający na celu danie moralnych podstaw żeby tę grupę
  • Odpowiedz
@andrzejkominiarz38: Noam Chomsky to ideologicznie idiota (który ma faktyczne zasługi w językoznawstwie - ale politycznie to kretyn), jest jednym z architektów neomarksistowskich bajdurzeń, często zresztą przez Petersona czy innych co bardziej ogarniętych ludzi punktowanym. Nie marnuj na niego i jego kolejne "fale" czasu.
  • Odpowiedz