Wpis z mikrobloga

#mysz #pytanie #szkodniki

Mirki, jak się pozbyć myszy z domu? Na razie widziałem jedną, małą z dość dużymi jak na mysz uszami. Próbowałem pułapek na myszy, rozrzuciłem trutkę, zastawiłem "skrzynkę pułapkę", nic nie działa. Nie wiem co robić :<
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Queltas: Tylko pułapki i inne "fizyczne" łapacze. Nie truj myszy w domu bo jak Ci zdechnie gdzieś za meblami czy pod podłogą to będziesz smród dopóki padlina się nie wysuszy.

Najlepiej porozkładać pułapki z jakimś smakołykiem (ja zawsze łapie na skórkę od chleba) i zamykać drzwi do pokoi jeśli masz taką możliwość, aby gryzoń się nie przemieszczał
  • Odpowiedz
Sprawa jest bardzo prosta, potrzebujesz zwykłą metalową łapkę, zapalniczkę i mięso. Zapach pieczonego mięsa zwabia myszy i po problemie. Często te łapki mają słabe zaciski, dobrze jak śrubkę dokręcisz. Pozdrawiam cieplutko mousebuster
  • Odpowiedz
@Queltas: Zrobić porządek,mysz nie powinna mieć żadnego dostępu do jedzenia a dla niej nawet okruchy to sporo jedzenia.Jak będzie miała do wyboru zboże czy jakieś ludzkie jedzenie to nie ruszy trutki.W domu pewnie nie ma dostępu do wody to możesz spróbować dać jej trutkę w płynie bo pewnie prędzej złapie ją pragnienie niż głód.
  • Odpowiedz
@Queltas: Dokładnie tak. tylko ja mam jakieś stare po dziadku więc nie śmierdzą żadnymi chemikaliami. W sumie to jeszcze możesz z butelki np po wodzie zrobić łapkę - na YT spokojnie znajdziesz poradnik
  • Odpowiedz
@atri: będę próbować wszystkiego, mam małą córę, nie chce żeby odchody myszy się walały tam gdzie się bawi.

@xhxhx: to nie ma nic z byciem gnojem wspólnego. Będę próbował wszystkiego, najpewniej jest zabić bo wiesz, że nie wróci. Z taką złapaną to co mam zrobić?
  • Odpowiedz
@xhxhx: ja tylko chronię swoją rodzinę przed nią. Taka mała bezbronna, a przy dobrych wiatrach to może i pożar wywołać, bo przegryzie kable i będzie nieciekawie. Jej odchody mogą być toksyczne dla mojej małej córki, która jest teraz w stadium eksploratora i jak by znalazła to by zjadła, a 100% czasu nie upilnujesz.

Będzie miała wybór:
- trutka
- pułapka do zabijania
- pułapka
  • Odpowiedz