Wpis z mikrobloga

@zezz: PS. i właśnie o co chodziło z tymi wpłatami bez potwierdzenia? I dlaczego teraz tak nie można przyjmować
  • Odpowiedz
@FlameRunner: To wiem - dajesz wyższe fee i wtedy stara transakcja zostaje odrzucona a kopalnia wrzuca do bloku tą nową, bo jej się bardziej opłaca. Tylko że to pozwala jedynie przyspieszyć transakcję. Żeby "anulować", musiałbyś zmienić wyjścia na jakieś swoje adresy, a wtedy już chyba zmieni się txid i to będzie osobna transakcja? @pawlo74
  • Odpowiedz
@MaybeTomorrow: masz rację w tym sensie RBF jest to coś innego niż tamten OP proponuje. Niepotwierdzona transakcja traci ważność i zostaje anulowana automatycznie po 3 tygodniach, podobno. Ktoś tutaj o tym pisał do mnie niedawno. Kiedyś to było 72 godziny. Tu trzeba by doczytać aby to potwierdzić.
  • Odpowiedz
@MaybeTomorrow:
Mam wyjście z transakcji, którą mi ktoś zapłacił.
Robię dwie transakcje z tym wyjściem na wejściu:
1. Transakcję X przekazującą je na adres A.
2. Transakcję Y przekazującą je na adres B, z wyższym fee.
Miner maksymalizujący zysk włącza do bloku oczywiście transakcję Y.
Transakcja X jest uznawana przez wszystkich za nieprawidłową, bo próbuje skorzystać z już wydanego wyjścia, adres A zostaje z niczym.
  • Odpowiedz
@zezz: tak się nie da zrobić, bo transakcja nie przestaje być nieważna. Wyślesz sobie anulowanie, a za kilka godzin mempool się trochę zwolni i jakiś miner i tak to umieści.
Albo odbiorca widząc anulowanie zrobi transakcję wydającą z dużą opłatą.
  • Odpowiedz