Wpis z mikrobloga

Wiecie jak się zaczęła mija przygoda z zainteresowaniem #komunikacjamiejska? A no bardzo prosto.

Generalnie przez większość swojego życia komunikacją służyła mi rzadko bo wszystko miałem blisko i głównie do poruszania się z punktu A do B bez przesiadek, cudów i ogarniania rozkładu czy tras.

Wszystko się zaczęło podczas krótkiego epizodu że studiami. Dokładnie w jakiś jeden weekendów gdzie postanowiłem wybrać się do Zabrza. Żeby było ciekawiej to nie była taka typową trasa bo jednym tramwajem z Katowic (tramwaj jechał wtedy tak bo w Bytomiu były pracę torowe i nie było wjazdu). Cała trasa miała że 32 km i ponad 1,5h. Właściwie od tego czasu zacząłem zgłębiać sieć komunikacyjną śląsko-zagłębiowską i na podstawie map/rozkładów i faktycznych jazd po sieci.

Tramwaje ogarnąłem całe (nawet dodatkowo dwie trasy zlikwidowane już) a przy okazji wkreciłem się na kilka imprez z nimi tu związanych. Autobusy w jakimś małym stopniu bo tego jest ogrom(tak jak i w Tychach czy Jaworznie). Nie jeździłem tylko trollejbusami jeszcze choć w Tychach byłem parę razy i ich KM jeździłem

Dobre jest to że takie zwiedzanie tras dało mi pewne rozeznanie w jakichś szczególnych punktach miast tej całej Metropolii tym bardziej jak człowiek całe życie był skupiony na jednym mieście a do Katowic czy Chorzowa robił wycieczkę kilka razy do roku tylko w ważnych sprawach.

Z ciekawych moim zdaniem tras można wymienić T27, 20, 688/788, 41, 149 czy 85

Z najdalszych punktów sieci to byłem tak od północy Pyrzowice /Tarnowskie Góry od południa Tychy/Mikołów, zachodu - Gliwice /Pyskowice, wschodu - Dąbrowa Górnicza/Jaworzno

Na obrazku fotka tramwaju z pierwszej poważnej trasy z 2013 roku

#slask #tramwaje #tramwajeslaskie #story #kzkgop
sylwke3100 - Wiecie jak się zaczęła mija przygoda z zainteresowaniem #komunikacjamiej...

źródło: comment_DyV62DJszkr4iGCvLSL7VrSN0MFSPup2.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sylwke3100: szanuje, ale czemu mówisz, że 149/788/41 to ciekawe trasy? Kiedyś w sumie jeździłem nimi całe kursy tak dla frajdy, a to 149 jeździłem na rowerze xD pomijać obszar katowic

• Odpowiedz
  • 0
@linoleum Podoba mi się w przypadku 149 klimat linii po wyjeździe z Mysłowic. Na na Dziećkowice mam zamiar kiedyś kołem się wybrać ale nie umiem się zabrać
Co do 788 to fajnie się jedzie wieczorem do Wesołej, ten odcinek przed lasem :D poza tym w dużej mierze spokojna trasa.

41 bo zajeżdża wsią na Mikołowie i Gierałtowicach.

To jest moje
  • Odpowiedz
@sylwke3100: Dziećki spoko dzielnica, staw, potem elegancko można uderzyć na Jaworzno lub Imielin/lędziny itd. Odcinek przed lasem czyli od rynku do kopalni? ;D Bo wcześniej jest też las, taki trochę mini ;d Wsią też zajeżdżają 223 z Mysłowickich rejonów no oczywiście 66, częściowo 77. Nie jechałem jeszcze 536 tym co powstał stosunkowo niedawno, ale taki bardziej przyjemny klimacik chyba ma.

To mając taki kapitał nie myślałeś by wkręcić się do
  • Odpowiedz
częściowo 77

@linoleum: 76/77 to są prawdziwe wycieczkowce, współczuje ludziom co muszą nimi się na co dzień poruszać.

To mając taki kapitał nie myślałeś by wkręcić się do KZK albo innego organizatora przewozów?

@linoleum: Boje się że obowiązki zabiją hobby
  • Odpowiedz
@sylwke3100: 76 piękna linia, codziennie się nią bujałem ;D na studia i do domu ;d za mojego życia chyba ze 3 razy była zmieniana jej trasa. Ale takie wycieczkowce to trochę też jaworznickie 319 w sumie. W każdym razie szacunek za ogarnięcie tematu. A widziałeś dzisiaj elektryczny solaris przegubowy zadebiutował w Katowicach ;D Rewolucja na oczach metropolii ;D
  • Odpowiedz
@sylwke3100: 76 piękna linia, codziennie się nią bujałem ;D na studia i do domu ;d za mojego życia chyba ze 3 razy była zmieniana jej trasa. Ale takie wycieczkowce to trochę też jaworznickie 319 w sumie. W każdym razie szacunek za ogarnięcie tematu.

@linoleum: Moje wycieczki do Jaworzna to głównie z Kato/Sc ichniejszymi liniami oraz do Szczakowej/Sosiny KZK GOPem :D Przez cały Sosnowiec :D

A widziałeś dzisiaj elektryczny
  • Odpowiedz