Wpis z mikrobloga

#szczecin #praca #amazon

Ja rozumiem narzekanie, bo każdy chciałby zarabiać więcej. I rozumiem, że zarobki w Polsce są zdecydowanie za małe.

Rozumiem nawet, że na wykopie wszyscy to programiści 15K, więc nie wiedzą co to bieda.
Ale po prostu śmieszą mnie takie znaleziska i wpisy, gdzie narzeka się, że 7700 zł brutto z dwa miesiące, czyli 3850 zł brutto miesięcznie to mało

nawet na nasze realia warunki są raczej mierne.

Otóż nie, nie są. Mediana i dominanta wynagrodzeń to niewiele więcej niż minimalne wynagrodzenie. Jak dobrze pamiętam, coś między 2400, a 2500 zł ... brutto. Tu mamy 50% więcej. I nie - nie twierdzę, że to dużo, albo że to łatwa, lekka praca, albo, że jest to adekwatne wynagrodzenie.

Ale pisanie, że "na nasze realia warunki są raczej mierne" to już blamaż. Wiele osób pracuje w innych firmach, mając niższe wynagrodzenie, z różnych powodów. A praca w magazynie jest opłacana właśnie mniej więcej (z naciskiem na mniej) tyle, ile płaci Amazon.

Jeżeli miałbym do wyboru pracować w biedronce za 3 koła, albo na lepszych warunkach w amazonie w systemie 4-4, zdecydowanie wolałbym iść do Amazonu

• 23
  • Odpowiedz
@Krupier: W pełni się zgadzam. Ale pisanie, że warunki są mierne to jest kompromitacja. Zwłaszcza pisząc, że warunki są mierne jak na nasze realia.
  • Odpowiedz
Tym bardziej, że ta sama firma 100km za granicą płaci o wiele więcej.

@Krupier: To najglupsze myslenie jakie jest. 100km za granica sa tez inne koszty zycia i tamten magazyn generuje inne przychody itd. Nie ma co porownywac i hurr durr niech nam tez placa 2000e, bo gdzies indziej tyle placa.
  • Odpowiedz
@RayColl_PL: Droga wolna, mozna sie wyprowadzic. Skoro placa wiecej to znaczy ze tamta fabryka generuje wiekszy przchod i moga sobie na to pozwolic, proste. A co do tego ze zostanie wiecej, jasne jak przeliczysz na zlotowki to wiecej, jak bedziesz zyl normalnie to na dosc podobnym poziomie co w Polsce (ciut lepiej wiadomo, ale tu juz musielibysmy wejsc w porownanie gospodarek, stopnia rozwoju itd itd a ide obiad jesc xD)
  • Odpowiedz
zdecydowanie wolałbym iść do Amazonu

@Clear: tak średnio bym powiedział.... #!$%@? ze skanerem, który pipczy że już czas następne badziewie zeskanować, wyśrubowane normy, presja czasu. coś kiedyś czytałem/oglądałem jak to wygląda od środka. ta robota to #!$%@?.
  • Odpowiedz
@Clear tylko że zauważ że to jest kasa z premia jeżeli ani razu nie zmienisz grafiku, nie spóźnisz się nie zachorujesz... Nadal to jest 15 zł za godzinę czyli około 2500 brutto. Nadal uważasz że warto?
  • Odpowiedz
@Perlo: "jak bedziesz zyl normalnie to na dosc podobnym poziomie co w Polsce"
bylem tylko w Belgii i jednak ten poziom byl zdecydowanie wyzszy niz w Polsce. Ale tak jak pisze to tylko moj przypadek i moje spostrzezenia.
  • Odpowiedz
Mediana i dominanta wynagrodzeń to niewiele więcej niż minimalne wynagrodzenie. Jak dobrze pamiętam, coś między 2400, a 2500 zł ... brutto

@Clear: Mediana zarobków w 2014 roku wynosiła niecałe 3300 zł brutto.
  • Odpowiedz
@Fidel1: Możliwe zatem, że chodziło mi o dominantę. Napisałem na początku o medianie, a później skojarzyło mi się, że mogło chodzic o dominantę, więc dopisałem :D Nie chciało mi się sprawdzać, to zostawiłem obie - leń to moje drugie imię ;>

Najczęstsze (dominanta) miesięczne wynagrodzenie ogółem brutto otrzymywane przez pracowników wynosiło 2469,47 zł.
Niższe wynagrodzenie niż dominanta otrzymywało 29,6 proc. pracowników.
Połowa pracowników w gospodarce otrzymywała przeciętne miesięczne wynagrodzenie ogółem brutto
  • Odpowiedz
@Perlo z tym przynosi więcej zysku to popłyneles. Jakby przynosiła zysk to by nie przenosili magazynu do Polski. Prawda jest taka że Amazon jak każda inna firma liczy koszty i szuka najbardziej odpowiedniego miejsca. Za parę lat mogą się wynieść np do Ukrainy.

Co do samego narzekania to moim zdaniem trzeba narzekać. Jeśli będziemy wszystko łykać co popadnie to rynek nigdy nie stanie się pracownika. Nie wiem jak wygląda obsadzenie miejsc pracy
  • Odpowiedz