Pańska skórka – tradycyjny biało-różowy cukierek domowej roboty, zawijany w papierek i sprzedawany głównie w Warszawie, m.in. przy cmentarzach podczas święta Wszystkich Świętych albo odpustów. W Krakowie podobną rolę spełnia miodek turecki, a w Lublinie i na Lubelszczyźnie – szczypka.
Przysmak ten jest przygotowany z ubitych na sztywno białek, cukru, wody oraz soku z cytryny i malin.
Pańska skórka w tzw. Słowniku warszawskim[1] z początku XX wieku figuruje jako panieńska skórka. Nazwa ta być
@Dolan pamiętam jak zawieźliśmy pańska skórkę do rodziny na podlasie, daliśmy dla nich trochę i mówią że nigdy czegoś takiego nie widzieli. Zlecialo się pół wioski jak w tej słynnej #pasta gdzie ludzie po raz pierwszy widzieli pachnące mydło.
#swietozmarlych #panskaskorka #slodycze
źródło: comment_uTtIobA1glnb85kMeZUu2UEvufJcdUiB.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
Przysmak ten jest przygotowany z ubitych na sztywno białek, cukru, wody oraz soku z cytryny i malin.
Pańska skórka w tzw. Słowniku warszawskim[1] z początku XX wieku figuruje jako panieńska skórka. Nazwa ta być
@Dolan No spoko, spróbuję chociaż zastanawiam się czemu rogal ze stoiska kosztuje z 5-6 ziko a w biedrze pewnie ze 2:P