Wpis z mikrobloga

Kolejne propozycje lunchów, w kontynuacji wpisów 1 i 2
40. Sałatka buraka, roszpunki, sera lazur i winegretu lub sosu musztardowo-miodowego, jeśli ktoś lubi można dodać kapary
41. Plastry jabłka w cieście naleśnikowym posypane cukrem puderem
42. Pizza bomb (Bułeczki z ciasta drożdżowego, a w środku mozzarella, pieczarki, salami i trochę sosu pomidorowego)
43. Sałata – mieszanka sałat, ugotowany ziemniak pokrojony w małą kostkę, jajka, kukurydza, tuńczyk w sosie własny i sos koktajlowy
44. Czerwone curry z kurczakiem, cukinią, papryką i ryżem
45. Kotleciki jajeczne z sosem jogurtowym i sałatką z pomidorów (3 ugotowane jaja należy rozdrobnić, dodać jedno surowe jajko, sól, pieprz, 2-3 łyżki bułki tartej, następnie uformować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć)
46. Placuszki kukurydziane z bananem/jabłkami/gruszką/mrożonymi owocami typu maliny, borówki, czarna porzeczka (1 jajko, 1 łyżka oleju, 100g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka cukru, 100ml wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, małe kawałki jabłka/banana/gruszki/inne. Wszystko zmieszać i usmażyć)
47. Placuszki z kukurydzy z sosem tzatziki/czosnkowym/jogurtowym (½ puszki kukurydzy, 2 jajka, 1 łyżka mleka, sól, pierz, papryka słodka, 2 łyżki mąki pszennej – wszystko zmiksować i usmażyć)
48. Bułeczki na słodko z ciasta francuskiego z twarogiem i dowolnym dżemem lub owocami, banalnie proste, ale bardzo dobre i zajmuje 15 min i można zrobić i dodać ulubione składniki
49. Roladki z cukinii (cukinię kroimy na długie plastry, następnie ją blanszujemy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, nakładamy warstwę serka twarogowego i podsmażony plaster boczku) z sosem pomidorowym (1 puszka pomidorów, mała cebula, 1 ząbek czosnku, przyprawy. Cebulkę i czosnek kroimy na małą kosteczkę, podsmażamy w garnuszku dodajemy pomidory i gotujemy aż odparuje, następnie przyprawiamy papryką czerwoną, solą, bazylią i oregano. Do serka można dodać sera lazur/fetę)
50. Rogaliki drożdżowe z farszem mięsnym (standardowe ciasto drożdżowe słone, farsz: mięso mielone, pieczarki, cebulka – wszystko smażymy osobno i dodajemy do miski, gdy wystygnie dodajemy jajko lub 2 w zależności od ilości farszu, dokładnie mieszkamy i przyprawiamy dowolnymi przyprawami. Gotowy farsz układamy na cieście i zawijamy rogaliki, można zrobić też w wersji bułeczek)
51. Placuszki marchwiowe z wędzonym łososiem (2 duże marchwi starkowane na małym oczku, 2 jajka, 3-4 łyżki mąki pszennej, 1 mała cebula, sól, czerwona papryka, papryka ostra, pieprz. Wszystko ze sobą łączymy i smażymy małe placuszki, które następnie polewamy śmietaną wymieszaną z dużą ilością kopru, soli i pieprzu, na koniec układamy plaster łososia)
52. Racuchy ziemniaczane (potrzebujemy pure z 4 dużych ziemniaków, do którego dodajemy ¼ część mąki ziemniaczanej, najlepiej w misce podzielić pure na 4 części wyjąć jedną z nich i zapełnić ją mąką ziemniaczaną, 1 jajko, sól i pierz. Wszystko ze sobą zmieszać uformować kotlety, które następnie usmażyć na złoty kolor na oleju) z sosem pieczarkowym)
53. Jogurt naturalny z kaszą kuskus z owocami (kuskus przygotowujmy wg przepisu na opakowaniu, czekamy aż wystygnie dodajemy do niej jogurt naturalny, miód w zależności jak słodkie ma być, brzoskwinie w kosteczkę/banan/suszone owoce)
54. Krokiety z mięsem/kapustą/pieczarkami
55. Szuba (sałatka warstwowa ze śledziem, po kolei: warstwa śledzi pokrojonych w kostkę, cienka warstwa majonezu, warstwa ugotowanych startych ziemniaków, cienka warstwa majonezu, warstwa startych ugotowanych buraków, warstwa majonezu, warstwa drobno posiekanego ugotowanego jajka, cienka warstwa majonezu. Jedna duża porcja to 2 śledzie, 1 średni ziemniak, 1 duży burak, 2 jajka, 3 łyżki majonezu)
56. Spring rolsy z warzywami i mięsem – tydzień azjatycki w Biedronce, więc można zrobić zapasy. (Wszystkie składniki pokroić trzeba w paski, kombinacji jest mnóstwo, najlepsza dla mnie to: ogórek, marchew, dowolne kiełki, grillowany kurczak), do tego sos słodkie chill)
57. Mufinki owsiane (1 szklanka mąki, ½ szklanki płatków owsianych, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 50ml oleju, 200ml mleka, 5 łyżek miodu – można zastąpić cukrem, dodatki: orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, rodzynki, kandyzowane owoce. Jedno jajko można zastąpić jednym bardzo dojrzałym bananem)
58. Mufiny naleśnikowe na słono (robimy bardzo gęste ciasto naleśnikowe, do którego dodajemy pokrojony w kostkę: ser/mozzarellę/szynkę/salami/paprykę/cukinię/pomidora/cebule)
59. Roladki szpinakowe z nadzieniem z serka śmietanowego i fety z wędzonym łososiem
60. Kasza manna z gorzką czekoladą i dżemem wiśniowym, jako śniadanie lub deser

PRZEPRASZAM, ŻE ZAWOŁAŁAM LUDZI DO ZŁEGO WPISU

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #gzw #praca #jedzenie #jedzzwykopem
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach