Wpis z mikrobloga

@wielkibanan: Nie robiłem jeszcze kompresji obrazów, ponieważ nie wiem czy zostaną zaakceptowane obecne grafiki. Natomiast to akurat nie jest problem. Og;tags do fb jeszcze nie dodane, ponieważ nie dostałem treści do umieszczenia. Ale to jest minuta roboty.
Strona tak jak napisałem, na bazie templatki z html5up. Przemeblowałem kolory i inne w css, jakieś dodatkowe podstrony, background itp. No taka dłubanina. Nie oszukujmy się, większość jedzie na gotowcach.
Strona bez cms.
@wielkibanan: problem w tym, że speed insights wcale nie sprawdzi czy masz nieskompresowane obrazki - jeśli masz obrazek i zmniejszysz jego wielkość np o 75% za pomocą tinypng, to według speedinsights obrazek będzie nieskompresowany. Zamiast tego skompresuj ten sam obrazek "zaledwie" o 50% za pomocą Photoshopa i według narzędzi google będzie skompresowany. Chociażby dlatego nie przepadam za speed insights i uważam, że tego typu rzeczy najlepiej sprawdzać ręcznie w narzędziach developerskich.
@z--x: Nie zajmuję się tym full time. Umiem zrobić coś co wygląda i działa. Od 4 lat gdzieś się kręcę przy webdev i sporo rzeczy robiłem na własne potrzeby, natomiast nigdy się nie wyceniałem robiąc coś na zlecenie.
@Plecakofil: Zawsze używałem do tego celu właśnie tinypng, ale nie wiedziałem, że jest taka rozbieżność w ich algorytmie. Ale fakt, narzędzia deweloperskie są najlepszym miernikiem i to na nich powinno się najbardziej polegać.
Jeszcze takie pytanie.
Ponieważ nie ma CMS i strona prawdopodobnie będzie większość czasu stała w niezmiennej formie, poza jakimiś wyjątkami, typu dodać zdjęcie do galerii, albo zmienić jakiś opis raz na rok, albo i nie.
Jak zachować się w kwestii supportu? Zakładam, że ludzie nie mają pojęcia jak wleźć w stronę i samemu w html coś dodać/zmienić.
Udzielacie jakiegoś wsparcia, czy po prostu jest zasada - oddaję pliki i mam w dupię?