Wpis z mikrobloga

Mirki, oświećcie mnie. Niby jarzę o co chodzi w #lightningnetwork, ale właśnie mam pewną refleksję / zagwozdkę - czy otwieranie kanałów bezpośrednio np. z sieciami sklepów (Biedronka, TESCO, bla bla) będzie się w praktyce czymś różnić od koncepcji "karty przedpłaconej" / karty podarunkowej / prepaid (oczywiście z możliwością jednostronnej rezygnacji i oparcia na blockchainie)?
Czy to jest faktyczna analogia?

Co do zasady nie podoba mi się idea centralizacji (hubów), którą niesie ze sobą LN, ale w takiej formie (dużo małych kanałów), byłoby to całkiem znośne, a przynajmniej ciekawe.
Z drugiej strony wątpię, by było to realnie możliwe - zakładałoby to, że trzeba wyłożyć kasę na zakupy z wyprzedzeniem, a jednak bardzo mało osób tak by chciało lub nawet mogło że względów finansowych...

#bitcoin
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BishKopt: W Lightning Network nie chodzi o to, by zrobić prepaida na blockchain - tym jest twoje konto :P

Ale o to, by wszelkie transakcje wyciągnąć poza blockchain i jak najmniej rzeczy w nim zapisać. Natomiast cóż - ja mam swoją ideę, którą opisałem i wiem jak mniej więcej to działa na face2face, nie jestem pewien jak globalnie działa (np. Wallmart i ty z Polski).
  • Odpowiedz
@fervi: jeśli takie TESCO umożliwiłoby płatności w BTC, i żeby nie płacić dużych opłat transakcyjnych i nie czekać na potwierdzenia chcieliby użyć LN, to czy w praktyce otwieranie kanałów między TESCO, a poszczególnymi klientami nie działałoby trochę jak prepaid?

Otwieram kanał opłacając go np. 1000 zł, i wtedy mogę dokonywać do tej kwoty szybkich mikrotansakcji, przy powiedzmy zerowym fee?
  • Odpowiedz
@BishKopt: Zależy co rozumiemy za Prepaid. W jakimś stopniu tak. Natomiast środki "w prepaid" są wypłacalne (np. w komórkach nie są) dla każdej strony. Natomiast musisz zamrozić środki czasowo, więc w jakiś sposób prepaid :P

Samo Tesco (jako sklep) i tak by nie ponosiło żadnych opłat, gdyż to ludzie by wpłacali na ich konta. Kwestia szybkości raczej i tutaj LN byłby spoko, bo raz stworzona sieć już by szybko pomykała
  • Odpowiedz
Otwieram kanał opłacając go np. 1000 zł, i wtedy mogę dokonywać do tej kwoty szybkich mikrotansakcji, przy powiedzmy zerowym fee?

@BishKopt: Tak. Idea jest taka, że tworzysz z Tesco kanał, wkładacie tyle samo kasy (ciekawe czy można to ustalić, by Tesco nie płaciło xD)

I wewnątrz tego kanału możecie robić miliardy transakcji. W pewnym momencie czasowym lub po prostu ktoś chce - zamykacie kanał i oficjalnie księgujecie pieniądze
  • Odpowiedz