Aktywne Wpisy
niebadzogrem +2
Hej #hydraulika #remontujzwykopem czy profesjonaliści mają jakieś gumowe nasadki na klucze by nie obrysować baterii/rurek ?
Mojego kranu nie szkoda ale jakbym miał jakiś lepsiejszy to by mi żal było po dokręceniu xD
Mojego kranu nie szkoda ale jakbym miał jakiś lepsiejszy to by mi żal było po dokręceniu xD
Marek_Tempe +41
"Philip K. Dick, Philip Kindred Dick (1928 - 1982) – amerykański pisarz science fiction, który miał znaczący wpływ na rozwój tego gatunku literackiego. Uznaje się go także za jednego z prekursorów weird fiction. Zaliczany jest również do nurtu postmodernistycznego. Ursula K. Le Guin nazywała go „amerykańskim Borgesem”, przez Jęczmyka nazwany „Dostojewskim SF”, zaś przez Jamesona – „Szekspirem science fiction”. Jego popularność sprawiła, że od jego imienia i nazwiska powstały angielskie słowa: „dickian”
W sytuacji zagrożenia wytryskuje żrącą ciecz o temperaturze 100 oC w stronę napastnika, którym najczęściej jest ropucha lub żaba.
#ciekawostki #przyroda #zwierzaczki #owady
Wikipedia
@stfushadow: świetna nazwa :D
Łokej, to ciekawe który idiota podstawił palec
Nigdy o tym stworze nie słyszałem!
@stfushadow: świetna nazwa :D
@yoreciv szczela z d--y
W odwłoku tych owadów znajduje się woreczek wypełniony 25% nadtlenkiem wodoru i 10% hydrochinonem. W sytacji zagrożenia, po przepchnięciu tej mieszaniny do komory, w której znajdują się enzymy: katalaza i peroksydaza następuje silnie egzotermiczna reakcja utleniania hydrochinonów do chinonów. Wrząca ciecz zostaje gwałtownie wyrzucona z komory w stronę drapieżnika. Ciecz ta nigdy nie osiąga temperatury wrzenia w ciele owada
Wikipedia
@stfushadow: ja pierdzielę, to w sumie jeszcze