Wpis z mikrobloga

dlaczego jak obcokrajowiec przyjeżdża do Polski i mówi w c--j łamaną polszczyzną to jest #heheszki , jakie to słodkie i wgl, a gdy Polak dogaduje się z obcokrajowcem po angielsku i idzie mu to ale p-----ł raz czy drugi słówko/czas to wszyscy wokół z pyskiem jaki jesteś z-----y, że nie potrafisz...

#pytanie #ciekawostki #afera
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a gdy Polak dogaduje się z obcokrajowcem po angielsku i idzie mu to ale p-----ł raz czy drugi słówko/czas to wszyscy wokół z pyskiem jaki jesteś z-----y, że nie potrafisz...

@KrwawyDrwal: Nigdy się z czymś takim nie spotkałem.
  • Odpowiedz
@dolOfWK6KN: a ja za każdym j-----m razem jak z kimś gadam po angielsku, nie wiem o co chodzi bo jeszcze nigdy nie mialem problemu z dogadaniem sie, ale zawsze sa komentarze "brzmisz jak rusek, nie mowisz z akcentem"
  • Odpowiedz
@Snajpi: na poziomie 'komunikatywnym' jak najbardziej, ale ludzie często kręca beke, bo ktoś ma twardy polski akcent, a nauczenie sie któregokolwiek obcego akcętu jest dla 99% społeczeństwa niemożliwe.
  • Odpowiedz
@KrwawyDrwal: przez s---------ą po całości edukację angielskiego w szkołach
ludzie znają jakieś formułki gramatyczne, mieszane conditionale, future in the pasty, transformacje, chuje muje dzikie węże, a nie potrafią się zapytać o drogę na dworzec kolejowy...

nauczyciele nie uczą języka jako takiego tylko przygotowują do testów: czy to klasówka, egzamin gimnazjalny, matura itp.
wszyscy nauczyciele, którzy mnie uczyli przykładali większą wagę do tego czy poprawnie transformuję mowę zależną czy jakieś zaimki wstawiam niż to, że nie umiem powiedzieć więcej niż 4
  • Odpowiedz