Wpis z mikrobloga

A miałem się nie angażować...

Szlag mnie trafia jak rządzący nakręcają retorykę, że rezydentom chodzi tylko i wyłącznie o kasę dla siebie, a to dopiero uczniaki, gówno potrafią, a spora część ludzi to łyka.
Co do umiejętności: w pierwszym miesiącu pracy dostałem 10 pacjentów do samodzielnego prowadzenia. Po czterech miesiącach zostałem zmuszony do samodzielnego dyżurowania. W trakcie dyżuru pod opieką miałem 500 osób, w tym dwa oddziały rehabilitacji neurologicznej (najczęściej ludzie po udarach), cztery oddziały zakładów opieki leczniczej (starzy, schorowani ludzie), reszta to oddziały psychiatryczne. Do tego przyjęcia na ostro na Izbie Przyjęć. Od drugiego roku specjalizacji pracowałem samodzielnie w Poradni Zdrowia Psychicznego. W niczym moja codzienna praca nie różni się od pracy specjalisty. Pieczątka specjalisty konieczna jest głównie do celów sądowych.
Finanse: Jestem na końcówce specjalizacji, niedługo otworzę prywatny gabinet. W moim prywatnym interesie jest to żeby państwowy system ochrony zdrowia był jak najbardziej niewydolny i żeby było jak najmniej lekarzy. Przecież to moja konkurencja na rynku.
Dlaczego więc popieram protest? Dlaczego wyszedłem wczoraj na ulice Gdańska?

Bo jestem #!$%@?. Po prostu. Od lat świecę oczami przed pacjentami z powodu niewydolnego systemu. Mówię pacjentowi, że w jego wypadku leczeniem z wyboru jest psychoterapia, a on mi mówi że prywatnie go nie stać (~400 zł miesięcznie), a zapisy są na za rok. W dodatku są to spotkania zazwyczaj raz w miesiącu, a większość ogarniętych terapeutów nie siedzi w systemie NFZ. Obecnie zmieniłem szpital macierzysty, ale w poprzednim dyrektor psychopata nie pozwalał na wykonywanie podstawowych badań obrazowych. Przez dwa lata nie zostało zlecone ani jedno badanie TK głowy, gdzie w psychiatrii jest to konieczne w diagnostyce różnicowej. Nie ma pieniędzy na leczenie, a co dopiero mówić o profilaktyce i edukacji. Ludzie niepotrzebnie umierają, bądź zostają kalekami bo nie zostali w odpowiednim czasie poddani rehabilitacji czy leczeniu którego wymagali. Ci bogaci sobie poradzą, bo załatwią wiele rzeczy prywatnie, ale ubogim pozostaje system. I to właśnie tych ubogich rząd nastawia przeciwko lekarzom. Wtłacza im do głów tą chorą propagandę, a oni łykają te manipulacje.

Czy podwyżki dla pracowników ochrony zdrowia są konieczne? Tak, jak inaczej chcecie ich zatrzymać w kraju? Jak inaczej chcecie być godnie traktowani przez lekarza? Często byłem zmuszony pracować ponad 300 godzin miesięcznie co skutkowało nadmierną drażliwością i opryskliwością w stosunku do niektórych pacjentów. Obiecywałem sobie, że taki nie będę... A potem leżę przed snem i sam się siebie wstydzę, bo odburknąłem do upierdliwej pacjentki.

Głównym postulatem jest zwiększenie nakładów na ochronę zdrowia do minimum 6%. Inaczej nie da się zapewnić godnej opieki medycznej pacjentom. Znajomy z Czech opowiadał że dopiero jak doszli do odpowiedniego poziomu finansowania to zaczęło być normalnie. Zwiększyli pensje lekarzy i zatrzymali ich emigrację. Czemu my nie potrafimy?

Miało być rzeczowo i konkretnie, a wyszło emocjonalnie i chaotycznie.

#medycyna #niechjada #lekarz #rezydent #gorzkiezale #psychiatria #protestmedykow
  • 63
@50HerbatGreya: Psychiatrzy wysyłają pacjenta na tomografię glowy żeby wykluczyć to, że coś może w głowie rosnąć i dawać objawy psychiatryczne. Nie leczysz psychiatrycznie pacjenta z guzem mózgu który daje objawy psychiatryczne, tylko leczysz guza - taki pacjent potrzebuje neurochirurga a nie psychiatry. ;)
@HumbugPL: rezydenci mają się znać na leczeniu. Konkretne pomysły mają wychodzić od polityków, bo ci psychopaci* za to dostają pieniądze

*w tym kraju nie da się być politykiem, nie mając rysu osobowości psychopatycznej
@Waltz: zróbmy państwowy egzamin na programistę 15k i jakieś #!$%@? limitowane gównostudia z programem ustalanym przez ministerstwo cyfryzacji, a do tego ręcznie zarządzajmy ilu ma być programistów. efekt?
przepracowani programiści>brakuje rąk do pracy>wszystko jest #!$%@? zaprogramowane>cała automatyzacja
i produkcja we wszystkich zakładach staje>co lepsi emigrują>niespotykany dotąd ból dupy>rozpoczynają się masowe protesty>programiści 15k żądają 20k bo za 15k nie są w stanie przeżyć>BRAK PROFITU
Ci bogaci sobie poradzą, bo załatwią wiele rzeczy prywatnie, ale ubogim pozostaje system. I to właśnie tych ubogich rząd nastawia przeciwko lekarzom. Wtłacza im do głów tą chorą propagandę, a oni łykają te manipulacje.

@Waltz: I to jest w tym wszystkim najgorsze. Ani pan Kaczyński, ani pani Hrynkiewicz nie odczują skutków decyzji rządu (tego i każdego poprzedniego) w tej sprawie. Hrynkiewicz może sobie pozwolić na aroganckie stwierdzenia typu "niech jadą", bo
@Waltz: możesz powiedzieć jak wygląda kwestia naprawdę potrzebnych umiejętności, które zdobędziesz na studiach i później je wykorzystujesz? na medycyne jest się ciężko dostać i utrzymać... mam wrażenie, że po kiego aż tak? rozumiem że trzeba coś prezentować, ale przecież to chyba nie jest problem wypuścić z uczelni więcej ludzi? Zwłaszcza, że wciąż pełno jest uczelni humanistycznych, które kształcą nikomu niepotrzebnych. Pomijam, specjalizacje typu chirurgia(wymagających pewnie drogich praktyk), ale większość moich spotkań
@gnt_1 Rzuć, z łaski swojej, okiem na zakres funduszy z budżetu, płynących na obronność i zbrojenie, następnie porównaj tę wartość ze środkami na ochronę zdrowia i zechciej mi wyjaśnić, dlaczego jako obywatel zgadzasz się na obecny stan rzeczy.
Możemy być biedni, ale nie musimy ładować się na tę samą minę, co Korea Północna.
najwyraźniej Czesi mają. To nie u nich przez tyle lat była korupcja i rozkradanie państwa.

@gnt_1: Tylko jakim cudem w międzyczasie wyprzedziło nas też Kiribati i Swaziland, które chyba nie są krajami zachodu?( ͡° ʖ̯ ͡°)
https://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.PUBL.ZS?locations=PL-KI-SZ&year_high_desc=true
W czasach, gdy "naszej gospodarki zazdrości nam cały świat" i każdego dnia dowiadujemy się o nowej publicznej(!) inwestycji (nie mogę się doczekać Polskiej Floty Międzygwiezdnej) warto by chyba było móc
@Waltz Nawet jeśli robią to dla kasy to co w tym złego? Skończyli trudne studia i drugie tyle zapieprzu przed nimi. Sam wiesz, że to nie jest zawód jak każdy inny, gdzie popełnisz błąd i mówisz 'trudno, stało się'. Moim zdaniem mają pełne prawo domagać się wyższych pensji. I wkurza mnie fakt, że ludzie dostają pieniądze za sam fakt posiadania dziecka a ludzie, którzy ciężko pracują w szpitalach (od pielęgniarek przez medyków
@erajwa: naprawde, gdzie na zachodzie? W DE, ES, FR, czy Skandynawii? Chetnie sie dowiem. W UK sa platne, ale dokladnie tyle samo za rok ile inne studia (w tym np. informatyka)!
@erajwa: tak myslalem :-) jeden kraj i do tego nie-europejski :-). Wiesz ile potem taki lekarz (nawet rezydent na poczatku zarabia) i jakie sa koszta ubezpieczenia zdrowotnego :-) (i ile % pkb w USA idzie przez to na sluzbe zdrowia)!