Wpis z mikrobloga

Wszedłem sobie wczoraj na profil Janusza Korwina-Mikke by sprawdzić co tam nasz główny wolno-rynkowiec napisał o zakazie handlu w niedzielę.

Co jednak zwróciło moją największą uwagę to komentarze fanów Pana Janusza - otóż zamiast ogólnego oburzenia, że jak to rząd wchodzi z butami w naszą wolność do pracowania i kupowania kiedy chcemy, największą popularnością cieszyły się komentarze broniące tego pomysłu!

To np. drugi najbardziej popularny komentarz:

Panie Korwin, lubie Pana i szanuje. Ale chyba w tym wszystkim chodzi o to zeby zarobic i godnie zyc, pracujac od poniedzailku do piatku... weekend jest dla rodziny i samego siebie, gdzie ludzie maja pasje, hobby a nie tylko tyrka i tyrka!!!!! Nie sztuka ja zarobic 5 tys w 350 godz. Pzdr z Łdz

A tu kolejny:

bzdura brak wiedzy empatii i oderwanie od normalneo życie. Dlatego partia Wolnośc nie może sie przebić przez próg wyborczy. Bo nie rozumie ludzi. Człowiek nie zyje dla pracy ale pracuje by żyć. Mój dziadek będąc rzemieślnikiem, bardzo dobrym i wziętym, w czasach powojennej komuny miał wolne niedziele, częściowo soboty i kiedy chciał, a żył na naprawde dobrym poziomie. Łatwo p-------c takie głupoty gdy sie rżnie głupa w polityce i na europosadach. Może warto sie pochylić nad mormalnym człowiekiem a nie lansowac neoniewolnictwo?

Kolejny:

Jak Cię lubie , to p--------z glupoty . Ja w tej chwili pracuje w każdą sobotę i za to mam wolny dzień w tygodniu i tak firma omija wyplacanie mi nadgodzin zebym czasem za duzo nie zarobił , jak soboty będą wolne to wtedy własnie będę więcej zarabiał !

I kolejny:

.panie Januszu.. ależ Pan pieprzysz... Możesz Pan jako to : mason, ateista, komunista, postępowiec niewierzący - niepotrzebne skreślić... takie androny prawić.... Niedziela, przynajmniej dla ludzi a wśród nich katolików (chyba, że Pan nas za ludzi nie uważa ) jest dniem wolnym z konkretnych powodów... Zresztą, są kraje w Europie i na świecie - może to Pana zdziwi , gdzie sklepy są zamknięte w niedzielę i jakoś tragedii z tego powodu nie ma. Także trochę szacunku dla ludzi i ich przekonań proponowałbym...

Ale jak to? Przecież fan Pana Janusza i wyborca partii Wolność powinien uważać, że taki zakaz to zamach na jego wolność, że jak ktoś nie chce pracować w niedzielę, to znajdzie taką pracę, gdzie niedziela będzie z zasady wolna, a jak ktoś będzie chciał więcej zarobić to będzie pracował i w niedzielę i w Wigilię.

A tu jednak wyłania się obraz kogoś, kto chciałby by państwo zabroniło pracodawcy kazać mu pracować w niedzielę, kogoś kto uważa, że państwo wie lepiej i powinno ingerować w układanie się na linii pracownik-pracodawca.

Te komentarze potwierdzają moją hipotezę, że większość "wolnościowców" w Polsce jest za wolnością tylko wtedy gdy obiecywane są niższe podatki i możliwość robienia tego co chcą, a co obecnie jest zakazane (np. palenie marehuannen, jazda po pijaku bez pasów itp.). Natomiast gdy ta wolność miałaby ich w jakiś negatywny sposób dotykać i odbierać im prawa (wywalczone przez socjalistów nomen omen) to nagle oburzenie, alejakto, "pieprzysz Pan Panie Januszu" itp. itd.

Dlatego gdyby w jakiejś alternatywnej rzeczywistości Korwin wygrał kiedyś wybory i wprowadziłby te swoje reformy, to z wielkim zainteresowaniem oglądałbym miny tych naszych "wolnościowców", którzy nagle straciliby ochronę prawa pracy, BHP, pensji minimalnej itp. itd. a założenie fabryki paróweczek wcale nie byłoby takie proste jak im się wydaje :)

Poniżej obrazek idealnie to obrazujący:

#neuropa #polska #korwin #4konserwy #ekonomia #libertarianizm #polityka
rzep - Wszedłem sobie wczoraj na profil Janusza Korwina-Mikke by sprawdzić co tam nas...

źródło: comment_8DxoPQQPaKADz8b7Mdo5JYE1nmVL7RUE.jpg

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Kiedyś przeprowadzono badanie, w którym przedstawiono ludziom detale różnych ustrojów społecznych, np. podział bogactwa, różnice w zarobkach itp. ale bez podania nazwy ustroju czy kraju, w którym panuje.

Dziwnym trafem w kapitalistyczno-darwinistycznym USA miażdżąca większość wybrała... Szwecję. :) Żaden dziki kapitalizm, tylko zgniły socjalizm.

@von_stirlitz: Co to za badanie?
  • Odpowiedz
@rzep: No niestety, nie każdy fan Korwina popiera wszystko co pisze, trzeba być na prawdę zatwardziałym wolnorynkowcem-austriakiem, fanem XIX wiecznego kapitalizmu, żeby gospodarczo się z Korwinem ze wszystkim zgadzać, sam znam ludzi, którzy twierdzą, że zawsze głosują na Korwina i że jest to jedyny kandydat co się nadaje a jak zapytam czy są za ułatwieniem dostępu do broni palnej to: "bron boże pozabijamy się nawzajem" Korwin ma sporo fanów z
  • Odpowiedz
Niekoniecznie. Dużo wyborców Korwina to konserwatywni liberałowie. Korwin prywatnie jest konserwatywnym liberałem, ale politycznie bliżej mu do całościowego liberała. Ja np. jestem za wolnym rynkiem, a chciałbym zakazu narkotyków czy handlu w niedzielę.

@mopo: Nie, Korwin, jako liberał, wychodzi z założenia, że on może być czemuś przeciwny, ale jednocześnie nie ma prawa tego zakazywać.

Wolny rynek nigdy nie będzie w 100% nieograniczony, przyjęcie zlecenia zabójstwa na wolnym rynku nie oznacza,
  • Odpowiedz
@rzep: Nie dziwię się tym ludziom. Przez podatki, w tym ZUS zarabiają mniej, niż powinni. Dlatego muszą brać nadgodziny. Do tego są tak zapisane regulacje gospodarcze, że jest niska konkurencja wśród pracowdawców, ale za to wysoka wśród pracowników, przez to ciężko jest konkurować o pracownika, stąd zarabiają mniej niż mogliby. Do tego dochodzi jeszcze ta ustawa o zakazie handlu w niedzielę, a tacy styrani nadgodzinami są zadowoleni z tego.

Gdyby
  • Odpowiedz
nie no obrazek bardzo mocny i rzeczowy, dotyka głębi sprawy. Najbardziej lubiane komentarze z fb - też mocny argument. Ogólnie wow :o

@ponury_szatniarz: Chyba nie zrozumiałeś, o co w tym chodzi.
  • Odpowiedz
No niestety, nie każdy fan Korwina popiera wszystko co pisze, trzeba być na prawdę zatwardziałym wolnorynkowcem-austriakiem, fanem XIX wiecznego kapitalizmu, żeby gospodarczo się z Korwinem ze wszystkim zgadzać, sam znam ludzi, którzy twierdzą, że zawsze głosują na Korwina i że jest to jedyny kandydat co się nadaje a jak zapytam czy są za ułatwieniem dostępu do broni palnej to: "bron boże pozabijamy się nawzajem" Korwin ma sporo fanów z PIS-u, którym nie
  • Odpowiedz
A może zagłosować na Zandberga, którego reformy znacznie ulżyłyby 90% pracowników?

@von_stirlitz: Mi ten pomysł się nie podoba, bo na nim stracę po prostu.

że jest niska konkurencja wśród pracowdawców, ale za to wysoka wśród pracowników

@Radeg90: Sytuacja się trochę zmieniła - teraz to jest rynek pracownika, nie pracodawcy.
  • Odpowiedz
@rzep: Po prostu nie są wolnościowcami ale czy ocenianie partii po wyborcach ma jakikolwiek sens? No przecież skoro większość z nich głosuje na te same mordy to jasno wynika że są większości idiotami albo oportunistami.
@tyrytyty: Libertarianizm w USA to całkiem podupadł.
  • Odpowiedz
Idiotyczne porównanie, pokazujące brak zrozumienia myśli liberalnej. Już Ci ktoś wyżej napisał - twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka. Nie możesz kogoś zabić (bez jego zgody) bo naruszasz jego wolność.

@rzep: Nie. Zabójstwa zakazuje moralność. Zależna od kultury. Nieingerujące państwo w krajach islamskich dopuszczałoby niektóre formy zabójstwa, typu kamieniowanie niewiernej żony. Więc to moralność jest głównym wyznacznikiem ram wolności.
  • Odpowiedz
  • 4
@mopo: Nie, zabójstwa zakazuje wolność drugiego człowieka.

Moralność to właśnie zależy od kraju i kultury jak sam podałeś przykład.
  • Odpowiedz
Kiedyś przeprowadzono badanie, w którym przedstawiono ludziom detale różnych ustrojów społecznych, np. podział bogactwa, różnice w zarobkach itp. ale bez podania nazwy ustroju czy kraju, w którym panuje.

Dziwnym trafem w kapitalistyczno-darwinistycznym USA miażdżąca większość wybrała... Szwecję. :) Żaden dziki kapitalizm, tylko zgniły socjalizm.

@von_stirlitz: Dziwnym trafem hordy imigrantów,którzy uciekają do USA pochodzą z kraju socjalistycznego dobrobytu.
  • Odpowiedz