Wpis z mikrobloga

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykops2: Moim zdaniem te duże zestawy są średnio przydatne. Na pewno na start potrzebujesz sporej paczki rezystorów, kable z końcówkami męsko-męskimi i damsko-męskimi, jakiś wyświetlacz I2C też się może przydać.

Sam kupiłem chyba średni zestaw startowy i większość rzeczy z niego leży nieużywana.

Edytka: Plus obowiązkowo płytki do prototypowania
  • Odpowiedz
@wykops2: Z kursami Forbota to jest tak że płacisz sporo więcej ale masz pewność, że jesli coś nie działa, to bład jest po Twojej stronie a nie problem z niezgodnością sprzętu. Czy warto, musisz sobie odpowiedzieć sam.
Ten zestaw o którym mówisz w Fobocie to druga część kursu, bez samej płytki Arduino. Tutaj jest część pierwsza:
https://botland.com.pl/kursy-forbot/3539-podstawy-arduino-zestaw-elementow-z-arduino-uno-bezplatny-kurs-on-line.html
  • Odpowiedz
@wykops2: Ten z allegro to chodzi ci o zestaw za 105 zł?

To moim zdaniem nie warto. Lepiej złożyć taki zestaw samemu kupując części na allegro albo jak masz jakiś taki sklep u siebie w mieście to tam.
  • Odpowiedz
@bi-tek: Ten zestaw za 105zł to spokojnie kupi taniej kompletując większość rzeczy na dwóch czy trzech aukcjach allegro. Najlepszą opcją było by kupić arduino od chińczyków a resztę w polsce.
  • Odpowiedz
@bi-tek: Nie no pewnie takiego zestawu z ali ciężko przebić.

Tylko problem z takim zestawem jest taki że zaraz dużo rzeczy brakować(wiem bo sam taki kupiłem) a jest dużo rzeczy których na użycie nie mamy pomysłu.
Bo kupując to zaraz się okazuje że te 30 rezystorów to za mało a też i kiepskie wartości. Diod to też mało bo w sumie zaraz połowę spalimy ( ͡° ͜ʖ ͡°).

A tak
  • Odpowiedz
@carving85: gdy masz czas można zmaówić zestaw z chin tak jak ja mówie, gdy się śpieszy to tylko polska i pewnie składanie bedzie lepsze.

Z drugiej strony od chińczyka ledy czy rezystorki to zawsze kupowałem po 1k sztuk tylko że miałem czas
  • Odpowiedz
@bi-tek: Jak tak patrzę po rezystorach to ceny na ali jednak wyższe niż na allegro jedynie koszta dostawy które się rozłożą jak zamówi się więcej.

//Edit dobra da się też znaleźć troszkę taniej 1 przy zamówieniu 1000 sztuk.
  • Odpowiedz
@carving85: Pokaż link do tych rezystorów bo aż nie wierzę. Wszyscy kupują je od chińczyka.
tme
100 sztuk za 3 pln. Kupisz 30 różnych wartości po 100 sztuk (a nie 3) za 100 pln z przesyłką. U chińczyka musi być taniej.
  • Odpowiedz