Wpis z mikrobloga

o #!$%@?. problem Mircy.
Dysk samsung 500gb zewnętrzny nie chce odpalić. Winda chce go formatować, a ja niekoniecznie, ponieważ przed chwilą wrzucałem tam zdjęcia z podróży poślubnej - ale to jeszcze pikuś, tam są zdjęcia z całego mojego życia i nie tylko ( ͡° ͜ʖ ͡°). 10 minut temu działało, mój różowy podłączył do swojego lapka dysk by powybierać foty do druku no i.. mielił, mielił aż podpowiedział by formatować. Na dwóch innych lapkach teraz jest to samo. Jeszcze go nie formatowałem oczywiście. Kilka chwil poklikałem w necie znalazłem programik recuva, jednak ten wynajduje mi jedynie pliki, które zostały usunięte z dysku, inne są jednak niewidoczne, więc dalej tam są, tylko jak je wyłuskać? Zajęte bylo z 400/500 gb.

#komputery #pendrive #naprawiajzwykopem #pomocy
  • 5
  • Odpowiedz
@prawo: na pewno nie formatuj, narazie żadnych programów też nie odpalaj, ściągnij jakaś dystrybucję Linuxa live i sprawdź czy pod Linuxem działa ten dysk normalnie.
  • Odpowiedz
@prawo: bo to nie Linux, tylko kreator do tworzenia bootowalnego pendriva.
Potrzebujesz pusty pendrive lub płytę DVD.
Pobierasz obraz Linuxa stąd https://downloads.sourceforge.net/manjarolinux/manjaro-xfce-17.0.4-stable-i686.iso
I musisz to nagrać na czystą płytę lub pena ale jak bootowalny obraz, czyli jeżeli płyta DVD to pobierasz Ashampoo Burning Studio i tam z opcji wybierasz nagraj obraz .iso, chyba, że posiadasz inny program do nagrywania to możesz go użyć ale musisz wybrać nagraj obraz .iso/nagraj obraz płyty
  • Odpowiedz