Aktywne Wpisy

okoboji +128
i cyk - kolejny miesiąc, naliczenie niemal 50k od frajerów tzn patronów wpadło.
Gość nagrał "potężny" film o titanie, którego treść to było kopiuj-wklej zagranicznych kanałów i zamknąl się
na kilka miesięcy, by po pół roku zrobić recenzję... filmu. Podkoloryzował ją jakimś tandetnym AI i to jest w porządku?
360 tysięcy za recenzję filmu to jest naplucie w twarz, ale stado owiec wpłaca dobrowolnie bo te pieniądze "po prostu mu się należą' xD cytując była
Gość nagrał "potężny" film o titanie, którego treść to było kopiuj-wklej zagranicznych kanałów i zamknąl się
na kilka miesięcy, by po pół roku zrobić recenzję... filmu. Podkoloryzował ją jakimś tandetnym AI i to jest w porządku?
360 tysięcy za recenzję filmu to jest naplucie w twarz, ale stado owiec wpłaca dobrowolnie bo te pieniądze "po prostu mu się należą' xD cytując była
źródło: Zrzut ekranu 2026-01-5 o 19.27.45
Pobierz
123_ +266

Zakładam swoją pierwszą bd, ot tak dla własnej nauki i przyjemności. I pytanie - czy ładować klucze obce w każdym możliwym miejscu? Dotychczas (w mojej pracy) korzystałem z bazy danych w której poszczególne tabele nie były połączone kluczami obcymi, tylko po prostu robiłem join po konkretnych kolumnach i nie sprawiało mi to problemu. Czy i w jaki sposób klucze obce ułatwiają łączenie tabel? Czy to jest tylko kwestia zajmowanego miejsca przez poszczególne rekordy?
Klucze obce to też przymus stawiania unique indexów które przyśpieszają złączenia po tych kolumnach.
@JajkoJajkoJajkoJajko: Nie do tego służą. Podstawową funkcją klucza obcego jest zapewnienie spójności danych.
@sometwo: FK wymaga by kolumn do której się odwołujesz była UNIQUE, nie znam bazy która nie wymaga indeksu ale któraś sama sobie indeksy zakłada, z czego korzystasz?