Wpis z mikrobloga

Piwo: Maisel’s Weisse Original z Browaru Brauerei Gebr. Maisel Bayreuth
Styl: German Hefeweizen
Ekstrakt: 12,8 % wag.
Alkohol: 5,2 % obj.
Goryczka: 12 IBU

Dziś jedno z dwóch moich ulubionych piw pszenicznych. A jeśli chodzi o styl, to najlepiej mi smakujące z tych które piłem do tej pory.
Zawsze piałem lane – dziś pora na wersję butekowaną.
Warka ważna do 30.04.2018.
Obfita sztywna piękna pianka głównie z bardzo drobnych pękatych bąbelków o kształcie idealnych sfer. Wygląda jak ubite białko. Ładnie urosła, mimo że nalewałem je po ściance. Po minucie robi się sporo wtrąceń z bardzo dużych bąbli. Co sprawia, że na powierzchni tworzą się góry i doliny. Pianka ma kolor żółtawo kremowy.
Pachnie super goździkiem i bananem – słodkim, kremowym, lekko już przejrzałym. Wszystko przyprawione jest subtelnie szczyptą drożdży i pieczywa.
Kolor złoto-miodowy, lekko pomarańczowy. Nieklarowne.
W smaku dość słodkie - skleja usta.
Jest głęboki smak piwa pszenicznego.
Dominuje banan z dodatkiem malutkiej goryczki.
Jest goździk i muśnięcie cytrusów,
Jest leciutki kwasek.
Goryczka mała-. A po połowie bardzo bardzo bardzo niska – ale jest wciąż wyczuwalna.
W posmaku są wyraźne nuty bananowe.
Gładkie/aksamitne i bardzo treściwe jak na ten ekstrakt. Sprawia wręcz wrażenie oleistości.
Bardzo pijalne – strasznie szybciutko je wypiłem.
Wysycenie wysokie+, lekko szczypiące, pasuje do całości.
Mały lacing.
Gazowane bardzo powolne i bardzo delikatne beki.

Wszystko jest super zbalansowane.
Rewaluacja.
Polecam.
#pestisapproves

Koszt: 6,99 golda - butelka 500 ml bezzwrotna.

[ #piwnypamietnikpestisa #piwo #craftbeer ]
Pobierz
źródło: comment_gVg1JvYLeD8tGj6juWxwApKX1aQk1N5G.jpg
  • 1