Wpis z mikrobloga

CO TO JEST "STARTUPOWA ATMOSFERA", also jako gwarant "biuro z ogrodem" - serio nie było pomysłów? @m__b kto u was za reklame odpowiada? jakiś marketing ten tego? jaki plus ma fakt, że zespół jest młody? przecież to forma dyskryminacji. Nieograniczone ilości kawy to przymykam oko, miało być śmiesznie. Stawkę seniora pomijam, cieszy fakt, że dodane w ogłoszeniu wraz z netto, ale widełki to mają niezły rozstrzał.
@alex-fortune: Raczej? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Dementuję dementowanie, pracuję w Polsce i na starcie dostałem ~7k netto, a po 7-8msc podwyżka/awans z juniora na regulara. Inna sprawa, że mam "trochę" doświadczenia w projektach open-source. Ale nie musisz mi wierzyć, ja tu tylko zwracam uwagę, że ktoś kto się cudem prześlizgnął przez studia, albo ich nawet nie robił i zna coś z co najwyżej z kursu bez żadnego
pracuję w Polsce i na starcie dostałem ~7k netto

@WykopowyProgramista15k: 7k netto na start bez żadnego nawet stażu wcześniej? Ja wprawdzie jeszcze nie pracuję, ale na wykopie często pojawiają się ludzie zaczynający np z Javą, którzy mieli jakieś porfolio z wykorzystaniem Javy, Springa, SQL-a, Hibernate-a i jeszcze paru technologii i dostają 1500 na rękę, a niektórzy cieszą się nawet z darmowych praktyk. To była typowa praca programisty czy raczej coś związanego
Javy, Springa, SQL-a, Hibernate-a i jeszcze paru technologii i dostają 1500 na rękę, a niektórzy cieszą się nawet z darmowych praktyk.

@fefler: widocznie są albo słabi albo głupi albo mieszkają w Ustrzykach Dolnych. Znając Springa i Hibernate'a i pisząc w miarę sensowny kod nawet bez doświadczenia komercyjnego można na luzie dostać >5k brutto. No chyba że ta ich znajomość to przeklikanie jednego tutorialu a znajomość core Javy to jedynie materiał z
niektórzy cieszą się nawet z darmowych praktyk

@fefler: kto niby? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Praca raczej wymagająca, plus jak mówiłem - sporo doświadczenia w OpenSource robi swoje (jak ktoś kilka lat pisze własne projekty, które często są ciekawsze niż zwykłe klepanie kodu i bugfixing) to da się sporo nauczyć i pokazać. Miałem wcześniej staż w innej firmie, ale tam się trochę nudziłem, a i zaproponowali małą kasę
Tak jak @sokahr mówi, w większym mieście będąc naprawdę dobrym można już na starcie sporo zarobić. Inna kwestia, że spory procent "programistów" to ludzie, którzy przeczytali książkę/zrobili kurs on-line/obejrzeli kurs na jutubie (wtf? nigdy nie zrozumiem jak to może być wygodne uczyć się z YT-ba) i większość to kopiowali z nich i uruchamiali gotowce ew. lekko modyfikując, ale nie rozumiejąc co się dzieje. Ci zazwyczaj biorą najgorsze pozycje wolne, bo wyżej i