Wpis z mikrobloga

Poniżej moje pomysły na sosy do kurczaka co by nie było sucho:

Ja robię takie:

1. Sos jogurtowo-musztardowy (na ciepło)

- 400 ml jogurtu naturalnego,
- łyżka musztardy sarepskiej,
- mała łyżeczka musztardy dijon (jeżeli masz),
- mała łyżeczka ostrej papryki,
- mała łyżeczka oregano,
- sól i pieprz

Całość wlewamy do zrobionego kurczaka, dusimy na małym ogniu.

2. Sos pomidorowo-ziołowy (na ciepło)

- 400 ml passaty (może być z Lidla, jest bardzo dobra),
- mała łyżeczka oregano,
- mała łyżeczka bazylii,
- mała łyżeczka majeranku,
- trzy ząbki czosnku
- pół cebuli
- sól i pieprz

Cebulę i czosnek drobno kroimy, przysmażami na pamie / oleju. Wlewamy wcześniej przyprawioną passatę, gotujemy na małym ogniu i dolewamy do przygotowanego kurczaka.

3. Sos jogurtowo-szpinakowy (na ciepło)

- 400g szpinaku w liśiach (możę być ten brykiet mrożonu, ale jest niedobry więc jak kto chce),
- 400 ml jogurtu naturalnego,
- mała łyżeczka ziół prowansalskich,
- mała łyżeczka czosnku granulowanego,
- mała łyżeczka chili (jeżeli ktoś lubi),
- sól i pieprz

Szpinak wrzucamy na patelnię, czekamy aż trochę się podsmaży. Dolewamy jogurtu, całość przyprawiamy do smaku. Jogurt można zastąpić śmietaną jeżeli komuś makro pozwala :)

4. Sos czosnkowy z fetą (na zimno)

- 400 ml jogurtu naturalnego,
- kilka ząbków czosnku,
- opakowanie fety,
- pół cytryny,
- bazylia,
- oregano,
- czosnek granulowany,
- sól i pieprz

Wlewamy jogurt do miseczki, wrzucamy do niego czosnek, który wcześniej przeszedł przez maszynkę. Kolejno kroimy fetę na małe kawałki i dusimy widelcem w tym jogurcie. Następnie wrzucamy wszystkie przyprawy wg uznania, a na koniec wyciskamy pół, niecałe pół cytryny. Całość mieszamy. Uwierzcie - genialne.

5. Sos musztardowo-chrzanowy (na zimno),

- Dwie łyżeczki musztardy,
- łyżeczka chrzanu,
- pieprz i sól

Łatwy, ale niezły w smaku. Całość po prostu mieszamy i oblewamy naszego kurczaka z ryżem.

Macie jakieś pomysły co by tu jeszcze włączyć?

#dieta #mikrokoksy
  • 23
@lisekchz sos chrzanowy na ciepło, analogicznie do innych na ciepło. Kurczak w warzywach - blendujesz (trzesz na malych oczkach) na surowo marchew, pietruszke, selera korzen, cala cebule i 2 zabki czosnku, wrzucasz na wodę z kurczakiem i gotujesz, komponuje sie z przyprawami do salatek. Pieczony kurczak w sosie pomidorowym, moze byc z serem, musi byc odrobina tluszczu i wody, zeby sie nie palilo-w zupelnosci wsytarczy kartonik passaty, pasuja swieze ziola typu tymianek,