Akaname (垢嘗 "Wylizujący brud") to małe yokai występujące tylko w brudnych toaletach. Są rozmiaru dziecka, na głowie posiadają czuprynę z mocno przetłuszczonych włosów, ich skóra jest śluzowata, w zależności od odmiany mogą mieć jedno, lub dwoje oczu, każdy akaname posiada długi, lepki język. Co może robić taka paskudna, łazienkowa istota? Atakuje korzystających z toalety ludzi? Czerpie radość z ich straszenia? Otóż nic bardziej mylnego ( ͡°͜ʖ͡°) Akaname to płochliwe stworki, unikające ludzi, dzień spędzają na wylizywaniu pysznych nieczystości prosto z kibelka. Same w sobie nie są groźne, lecz mogą przenosić choroby zakaźne, więc jeśli nie chcecie być nawiedzeni przez tego yokai lepiej utrzymujcie swoje łazienki w czystości ( ͡°͜ʖ͡°)
@rzabkatoja: u nas też przecież są tak zwane legendy nie jest ich tak dużo ale jest np. O Warsie i Sawie myślę, że to taki nasz odpowiednik tego co u nich jest może się mylę popraw mnie jeśli tak @Utsuro:
@xblackwidowx no właśnie tak z tym kojarzyłem, tak jak jest np. Czarna Wołga która porywa niegrzeczne dzieci xD po prostu skojarzenie, nie interesuję się Japonia w ogóle .
@Utsuro: Czyli taki japoński odpowiednik rybika cukrowego? xD
+: KsiadzMichal, anotherguy +85 innych
odpo
@Onde: Tylko że ten zjada jeszcze inne małe robaczki, więc z dwojga złego z 5 rybaczków gdzieś skampionych i gotowych do ataku spod wanny jest do przyjęcia.
@rzabkatoja @xblackwidowx : Nie znam dokładnego pochodzenia tego yokai, znalazł się w Gazu-hyakki-yakō, ilustrowanym zbiorze istot nadprzyrodzonych z 1776 roku, więc nie jest jakąś świeżą miejską legendą. To co mówi @rzabkatoja może mieć sens, podobno w dawnych czasach Japończycy dbali o czystość toalety z powodu tego demona. Mnie rodzice straszyli np. Babokiem jak byłem niegrzeczny ( ͡°͜ʖ͡°) W mitologii słowiańskiej zagrożenia symbolizowane przez
@rzabkatoja: @xblackwidowx: Dobry przykładem z polskiego podwórka byłaby południca, złośliwy i morderczy demon polujący latem na tych, którzy niebacznie w samo południe przebywali w polu. Takie ostrzeżenie przed udarem słonecznym.
Nie wiem jak wy możecie zagadywać do lasek na żywo, dosłownie każda do której chciałem zagadać po chwili witała się ze swoim chłopakiem, albo do niego pisała, dziś miałem takie 2 przypadki xD #tinder #zwiazki #randki
Czarnolisto( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚ #yokainadzis
#japonia #ciekawostki #mitologia
źródło: comment_Mbu7HBK5sLXo7PTwGVzmo6sEdFZdQpNq.jpg
Pobierzodpo
@Onde: Tylko że ten zjada jeszcze inne małe robaczki, więc z dwojga złego z 5 rybaczków gdzieś skampionych i gotowych do ataku spod wanny jest do przyjęcia.