Wpis z mikrobloga

@Zari: Widzisz, dla mnie stare gry to są gry sprzed epoki shaderów, choć z tych można by wydzielić jeszcze gry sprzed przejścia na 3D. Nie dzielę tutaj ze względu na wiek.
  • Odpowiedz
@push3k-pro: Jeżeli chodzi o szutery, to ja dziele je na te przed Halo i te po Halo. Bo akurat na konsolach grałem. Dla gracza pecetowego pewnie byłoby to coś w rodzaju, gry przed Half-Life i te po Half-Life.
  • Odpowiedz
@gwarth: Z perspektywy gracza PCtowego, to raczej mowa o FPSach, a nie "szoterach", bo to też są TPSy, celowniczki i inne. Po za tym gry PCtowe mają płynny rozwój. Raczej nie da się wyróżnić gier przełomowych dla całego gatunku, ale raczej dla mniejszych jak np boom na drugowojenne fpsy z podziękowaniem dla lądowania na Omaha Beach z MoH:AA. Zauważymy różnicę w tym na konsolach, bo tu są kolejne generacje, które
  • Odpowiedz
@gwarth: Ja zawsze dzieliłem gry na sprzed 3D i po 3D. Mniej wyraźną granicą było pojawienie się shaderów, które stałym elementem stały się gdzieś na przełomie 2004/2005, ale dalej nie widzę jakiejkolwiek rewolucji i to się tyczy prawie każdego gatunku.
  • Odpowiedz
@push3k-pro: Zastanawiałem się nad podziałem na przed Crysisem i po, albo przed standardem Full HD i po. Problem w tym, że Crysis wyszedł zaledwie dwa lata później w 2007, a full hd na pc tak naprawdę nie wiadomo kiedy stało się standardem. Na konsolach standard full hd jeszcze nie jest nawet teraz standardem bo konsole mają jakieś swoje śmieszne 900p, upscalling czy inne fanaberie.
  • Odpowiedz
Wyszła perełka, którą ja sam wolę bardziej od HL2, ale nie znajduję tej gry jako jakiegoś przełomu. Wtedy nie brakowało tak epickich "przygodowych" fpsów.

@push3k-pro: Przywołałem HL akurat dlatego, że była to mała rewolucja w FPSach. Sposób w jaki opowiadała historię przez projekt poziomów, ba sam projekt rozgrywki, który zmieniał to kim był gracz. Stawał się widzem i równocześnie, uczestnikiem wydarzeń. W zależności od potrzeby, projektant mógł postawić gracza w
  • Odpowiedz