Wpis z mikrobloga

Prace nad Torem Kielce do #assettocorsa trwają w najlepsze. Dziś osiągnęliśmy ważny kamień milowy w projekcie, a mianowicie otrzymaliśmy dane LiDAR od Centralnego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej.

Dane LiDAR to innymi słowy laserowy skan terenu przetworzony do postaci cyfrowych punktów, ale w przeciwieństwie do Kunosowego skanowania laserowego - aparatura LiDAR działa na pokładzie samolotu zbierając dane podczas lotu. Dokładność jest oczywiście nieco niższa w porównaniu do skanowania z powierzchni, ale za to jest dostępna dla całej Polski, no i w zupełności wystarcza do modelowania torów do #simracing.

Przed nami wciąż ogrom pracy, ale teraz mamy pewność że tor zostanie poprawnie odwzorowany jeśli chodzi o wysokości, pochylenia, pozycje budynków itp.

Mokrysedes - Prace nad Torem Kielce do #assettocorsa trwają w najlepsze. Dziś osiągnę...

źródło: comment_vPYRKPeRfY2fMvjHMrgmk0cV3Mp46sYM.jpg

Pobierz
  • 32
@mikkeboss: Trzeba było zapłacić haracz (niewysoki) ale w zamian dostaliśmy 4,7GB zestaw plików zawierający 138 milionów punktów. Proces zamawiania danych nie jest najprostszy i trwa niestety dość długo, ale i tak warto :)
@anas_lex: Tak to jest jak się półprzytomnie odpowiada na pytania w środku nocy :)

Pewnie się da, ale chcemy zrobić tor dobry jakościowo i oprzeć go na prawdziwych danych. Poza tym Assetto lubi dodatkową warstwę z nierównościami asfaltu do obliczania FFB i przyczepności. A zdarza się że konwersja zamiast przyspieszyć prace, to je spowolni bo trzeba by naprawiać to co oryginalni twórcy zrobili. No i mamy utalentowaną ekipę która nie boi
Cześć czołem! Widziałem juz filmiki na Youtube z przejazdami na torze Kielce, czy można już gdzieś tor dostać? :)
Jestem mega zainteresowany tematem ponieważ często jeżdżę w realu po Miedziance :) Będę wdzięczny za info! ;)