Wpis z mikrobloga

#programowanie #javascript #php
Hej! Potrzebuję pomocy...

Mam plik data.php a w nim funkcję:
function SaveFile($data){...}

Teraz potrzebuję wywołać ją w javascripcie w sekcji odpowiedzialnej za naciśnięcie przycisku:
$(".button").click(function()
{
???
}

Póki co nic mi nie działa żaden sposób wywoływania skryptu PHP.
Bazuję na przykładzie z jQuerry pokazanym tutaj:
https://code.tutsplus.com/tutorials/submit-a-form-without-page-refresh-using-jquery--net-59
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Syntax: Musisz przygotować taki skrypt PHP, który po uruchomieniu sam wywoła tę funkcję SaveFile. A z poziomu JS po prostu robisz requesta przez ajax (jeżeli korzystasz z jQuery to najprościej przy pomocy $.ajax()). Twoim URL jest adres do pliku PHP.
  • Odpowiedz
@JackBauer: Ok... plik mi się już tworzy. Nie wywołuję funkcji jednak. Chcę tylko przesłać dane:
$.ajax({
type: "POST",
url: "data.php",
data: dataString,
success:
  • Odpowiedz
@Syntax: @Syntax: Masz go w $_POST. Nie wiem co dokładnie masz w js'owym dataString, więc zdebuguj sobie skrypt PHP lub zdumpuj $_POST (var_dump($_POST)), żeby zobaczyć jak to wygląda już po stronie PHP i odpowiednio się do tego odwołać.
  • Odpowiedz
@Syntax: troszkę we mgle bładzisz, dobrze @JackBauer mówi z tym sprawdzeniem co wysłałeś do php

wywołaj samo var_dump($_POST); a zobaczysz jakie klucze zostały odczytane po stronie php dla metody post -> która została wybrana w konfiguracji zapytania $.ajax({}) -> type: "POST"
najlepiej wrzuć swoje pliki na jakiś bin typu jsbin to zobaczymy co tam masz i sprawimy by zadziałało
  • Odpowiedz