Wpis z mikrobloga

Witam!
Dzisiaj zakupiłem nowy router TP-LINK AC59 i napotkałem pewien problem podczas konfiguracji - WAN port is unplugged. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że kabelek jest wpięty w gniazdo "Internet", a dioda od WANa także myśli, że nie ma kabelka, bo nie świeci :I Czy spotkał się ktoś z takim problemem już kiedyś i czy potrafiłby mi wytłumaczyć jak temu zaradzić?
Dodam, że kabel sprawny, jak i wejście WAN w routerze - sprawdzałem :)

#internet #router #siecikomputerowe #komputery #pytanie
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Romp3K: Sprawdź czy komputer widzi ten kabelek bezpośrednio wpięty i tak jak sugerował @Stragan: czy w ogóle jest coś po drugiej stronie. Testowo możesz zrobić pętle LAN <--> WAN czy w ogóle diody się zaświecą.
  • Odpowiedz
@Stragan: @bi-tek: z drugiej strony jest podpiety do gniazda Ethernet (tam jest wszystko w porządku, bo przepinajac ten kabel z TP-LINKa do Pentagrama wszystko śmiga aż miło). Dioda się świeci (na czerwono) jak zrobiłem pętlę :P
  • Odpowiedz
@bi-tek: resetowalem wiele razy, ale bez skutku :P Podłączyłem Ethernet do Pentagrama, RJ-45 z LANa pociągnąłem do portu WAN w TP-LINKu i w konfiguracji TP-LINKa ustawiłem LANa na Internet (nie wiem czy to miało jakikolwiek wpływ na całokształt) :D wczoraj dioda nie dawała oznak życia, dzisiaj pięknie świeci, a router działa :) Niestety jak podłącze Ethernet bezpośrednio do TP-LINKa to nadal nie wykrywa WANa ( ͡° ʖ̯ ͡
  • Odpowiedz
@bi-tek: Na Pentagramie faktycznie były adresy statyczne, ale zależało mi na DHCP, a ponowna konfiguracja Pentagrama była raczej niemożliwa :D
  • Odpowiedz
@Romp3K: Bardziej mi chodziło od strony WAN a nie LAN na lanie możesz mieć DHCP tylko może być tak że tplink nie ma połaczenia bo port wan nie ma skonfigurowanych statycznych adresów.
  • Odpowiedz
@Romp3K: To połacz tp-linka lanem do pc i zaloguj się na niego i przepisz te adresy do TP-linka i internet po podpięciu do WAN bedzie działać inaczej się nie da i temu nie wykrywało połaczenia.
  • Odpowiedz