Aktywne Wpisy

lukasz-lux +513
ostatnio gadałem z wujkiem co całe życie jeździł w PKS tirem, miał trasy do Iraku, Libanu - tego typu
mówi że w tamtych czasach czyli w latach 90 zarabiał 1500-2000$. A teraz najlepsze, mówi:
Łukasz ja ten dom co teraz siedzisz kupiłem za jedną wypłatę za 1500$ XD
ten dom teraz pewnie jest warty z 600-800k w centrum miasta powiatowego z ładną działką
tyle
mówi że w tamtych czasach czyli w latach 90 zarabiał 1500-2000$. A teraz najlepsze, mówi:
Łukasz ja ten dom co teraz siedzisz kupiłem za jedną wypłatę za 1500$ XD
ten dom teraz pewnie jest warty z 600-800k w centrum miasta powiatowego z ładną działką
tyle

Ktoś kto stale jeździ po niemieckich autostradach ma jakiś patent na zmianę z nolimit na 120? Auto nie podpowiada, że za 500m będzie 120 i czasami zdarza mi się wpaść przy 180-200 hamując z 250. Wiadomo, przy węzłach/miastach jest 80-120, ale w innych miejscach? Jakaś nawigacja co podpowie co bedzie za 1km? Jakiś patent żeby jazda nie była szarpana jak na torze? #niemcy #motoryzacja #samochody

- Niemiec, romantyzm
- uważany za jednego z najwybitniejszych przedstawicieli romantyzmu
- syn wytwórcy mydła imieniem Adolf
- pochodził z wielodzietnej rodziny
- jego życie było wypełnione prywatnymi tragediami
- matka zmarła, kiedy miał 7 lat, później zmarły dwie siostry
- na jego oczach zginął 13-letni brat (możliwe, że podczas próby ratowania Caspar'a z zamarzniętego jeziora)
- w początkowej fazie eksperymentował z drzeworytem i drukiem
- stał się rozpoznawalny, kiedy wygrał konkurs zorganizowany przez pisarza W. Goethe
- zręcznie operował ekspresją i symbolizmem
- pomógł ukształtować pejzaż jako docenianą tematykę malarstwa
- często ukazywał tajemnicze postacie / same ich zarysy, zamglone pejzaże, martwe drzewa, ruiny średniowiecznych budowli
- malarstwo jako sposób na komunikację z Bogiem, podkreślał ulotność życia, ale w melioratywnym znaczeniu
- pozostawał wierny romantyzmowi, nawet gdy ten przestawał być modny
- końcowe lata spędził w samotności i biedzie, po udarze nie mógł dłużej malować
- w późniejszych czasach naziści bardzo chętnie korzystali z jego prac w promowaniu swojej ideologii
galeria: https://www.wikiart.org/en/caspar-david-friedrich
#malarznadzis
dodatki mile widziane w komentarzach
#malarstwo #ciekawostki #sztuka #gruparatowaniapoziomu
źródło: comment_OjScv4XXBfNxcHbzxkxgJwqjpfXkBa5U.jpg
Pobierzhttps://www.google.com/search?site=&tbm=isch&source=hp&biw=1600&bih=770&q=kordian+obraz&oq=kordian+obraz&gs_l=img.3..35i39k1j0i24k1l3.481.2903.0.3063.17.16.1.0.0.0.163.1313.11j3.14.0....0...1.1.64.img..2.15.1317.0..0j0i30k1.evnu8L3YsbM
źródło: comment_A07ae8fuK9Lr5tjkw79fRcbXiNeURK8Z.jpg
Pobierzźródło: comment_E0jBLovdun2tPmFButRhYTe05IFvW4gP.jpg
PobierzŚwietne są jego obrazy z widokami na Greifswald:
źródło: comment_hvuEI1qRrzIJJrdfyAG9Iccqa2N97aZL.jpg
Pobierzźródło: comment_tqZu7GxfjLpYiqjsIvLoJaKkHZ1kQiAP.jpg
Pobierzźródło: comment_ujq6CrIHsAv8ADA8qQxsoXqJhD3dt3Wh.jpg
Pobierzźródło: comment_6RnU24X7mYCKxZ03SCSZz2QpfCLMrXXU.jpg
Pobierz@garmil: Lubię go!
Romantyzm to też początek niemieckiego nacjonalizmu.
źródło: comment_p9wQttvrkAbfPjDTTWZdHoIUcIav23ga.jpg
Pobierzźródło: comment_RiS6MYhH968W1AYAenfQJJebh5RsAWhz.jpg
Pobierzźródło: comment_aEymojfofajnUPyHi6pws7DD2QHWUCtC.jpg
Pobierz