Wpis z mikrobloga

powiedzmy że w sierpniu mam trochę kosztów, ale nie mam przychodów, najbliższe przychody będę miał za parę miesięcy po zakończeniu projektu

ja mam rozliczenie miesięczne (wymóg nowych przepisów że nowe firmy nie mogą kwartalnie vatu rozliczać) na VAT,

czy VAT kosztowy / odliczenie od dochodu przechodzi na następny miesiąc, i po prostu w kolejnych odliczę, czy muszę prosić US o zwrot podatku?

#firma #dzialalnoscgospodarcza #ksiegowosc #podatki #pytanie #przepisy #prawo
  • 3
@8478e37fa256bd7240fe50b0cbf227d5: Możesz ubiegać się o zwrot, albo przenieść - zależy jak wypełnisz deklarację, ale termin zwrotu podatku (przy braku sprzedaży) się wydłuża do 180dni, a 60 dni po złożeniu wniosku (i jakiegoś zabezpieczenia o ile pamiętam).

Jeśli zależy ci na zwrocie to przedzwoń jeszcze do US i się upewnij, bo z naszymi przepisami były problemy. Chodziło o niezgodność z dyrektywami - coś w stylu "czynności opodatkowane" wg UE i "sprzedaż opodatkowana"
@8478e37fa256bd7240fe50b0cbf227d5:
Jeżeli nie masz finansowego ciśnienia to proponuje kwote nadpłaty przenosic na następny okres rozliczeniowy, wówczas jak juz wystawisz fakturę sprzedaży nie będziesz miał tyle VATu do zapłacenia :). Krótszy termin zwrotu, z tego co pamietam, jest możliwy wówczas gdy masz opłacone wszystkie faktury wykazane w deklaracji. Jak nie, to 60 albo 90 dni na zwrot.
Miej tez na uwadze, ze gdy chcesz zwrot nadpłaconego podatku na konto, to smutni panowie