Wpis z mikrobloga

Trzymajcie za mnie kciuki. Zamiast w mojej kopii usunąłem tabelę w bazie klienta. Oczywiście nie powinienem mieć takich uprawnień, ale były mi przydzielone. Jak zadzwoniłem spytać o to czy przywrócą backup to usłyszałem "A skądże. Nie ma żadnych backupów". Czuję, że będę sławny.
#truestory #bazydanych #sql
  • 77
  • Odpowiedz
@Nartenlener: @tapek: Takie nic ważnego, że facet spanikował jak powiedziałem, że prawdopodobnie wszystko przepadło. Oczywiście kluczy w ich bazie nie było żadnych. Jedyna procedura to przeliczająca daty na big int i odwrotnie.
I to wszystko w firmie S.A. z prawie 500 mln kapitału zakładowego.
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: Jeśli firma S.A ma tak skonstruowaną bazę jak mówisz i nie robi co najmniej backupów to weź to zgłoś do proboszcza, bo może jesteś świadkiem cudu, że to jeszcze nie jebło :)

Choć z drugiej strony nie napisałeś czy to produkcja, dev czy inna testowa, więc zastanawiam się czy to nie bajt :P
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean: była już chyba taka sprawa na reddicie, gdzie gość dostał w pierwszym dniu manuala jak postawić sobie lokalną kopię bazy. Sęk w tym, że w manualu były podane (działające xD) pasy do konta admina z uprawnieniami do zapisu i gość zamiast podmienić je na swoje to użył tych podanych xD baze #!$%@?ło, typa z firmy też #!$%@?, backupy oczywiście nieistniejące. Nic mu chyba nie zrobili.

Mam nadzieję mireczku, że
  • Odpowiedz
@Nartenlener: To nie ta branża. Tu nikt nie ma kilku baz. Wszystko jest produkcyjne. Facet mówi, że większość wskaźników dla firmy była brana stamtąd. A podejrzewam, że dla zeszłego miesiąca jeszcze nie powstały i będzie lipa.
  • Odpowiedz
@ShortyLookMean oj tam kto nigdy czegoś nie zrobił, ja się na przykład nauczyłem kiedyś na produkcji, że Drop&Create działa trochę inaczej na tabeli niż na widoku ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz