Wpis z mikrobloga

Mirki na #emigracja w #zwiazki a szczególnie Wy którzy z niej wróciliście. W jaki sposób poradziliście sobie z sytuacją gdzie jedno z Was chciało wracać a drugie nie bardzo. U nas jest tak, że ja znalazłem prace w Polsce będąc w UK. Wszystko poszło aż zaskakująco szybko ale ja już od dawna chce wracać. Zgodziłem się przyjac to stanowisko i zaczynam za kilka tygodni super pracę w Warszawie a #rozowypasek nie do końca widzi sens we wracaniu teraz. Nie widzi siebie w Polsce i twierdzi że nie znajdzie pracy która jej pozwoli na takie życie jak tutaj. Ona chce jeszcze podnieść swoje kwalifikacje i ja to rozumiem ale ma możliwość zrobienia podobnych kursów na miejscu w Polsce. Do tego ma perfekcyjny angielski i jest na prawdę bardzo mądrą dziewczyną. Dlaczego ona nie chce wracać to mnie zastanawia.
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@londynskibusinessman: mialem podobnie, ostatecznie zostalem za granica. W PL moge zarabiac nawet sporo, ale moja wybranka juz szalu nie zrobi z wyplata. Za granica nie mam wymarzonej posady, ale wspolnie zarabiamy sporo wiecej, niz bysmy byli w stanie zarobic w PL, po przeliczeniu tez sporo wiecej zostaje po oplatach niz by zostalo w PL. Do tego lepsza opieka medyczna i edukacja dzieci, wiec zostalo postanowione ze zostajemy.
  • Odpowiedz
@londynskibusinessman: może właśnie ona woli zostać w UK bo zauważa detale, które ty pomijasz (bo skupiłeś się głównie na proporcji zarobki/wydatki) np. jakość powietrza, służby zdrowia, podejście do człowieka, stężenie hałasu, jakość produktów.
  • Odpowiedz
może po prostu twoja dziewczyna nie chce zostać potraktowana jak gówno podczas porodu w polskim szpitalu

@madry_i_mieciutki: bzdura... w UK tez nie zawsze jest kolorowo (znajoma urodzila na korytarzu), a w PL bardzo mocno sie poprawilo i nadal poprawia
  • Odpowiedz
@londynskibusinessman: u mnie jest podobnie, ze ja chce wracac rozowy nie za bardzo/tzn chciala by ale tak jak u ciebie nie chce zyc na nizszym poziomie niz teraz. Ustalilismy, ze zostajemy jeszcze na pewno rok i wtedy jeszcze to przemyslimy ale raczej wrocimy. Powodzenia.
  • Odpowiedz
@londynskibusinessman:

Może być kilka powodów zachowania Twojej kobiety.

1. Kasa misiu, kasa - NIe powiesz mi, że w tej zajebistej robocie w Polsce + gdyby ona załatwiła coś w PL, zarabialibyście tyle co obecnie za granicą. Za granicą zawsze będziecie więcej
  • Odpowiedz
@madry_i_mieciutki: służba zdrowia ? Polska publiczna służba zdrowia w porównaniu do brytyjskiej to luksus. Jesli chodzi o prywatna to raczej ten sam poziom. W Polsce poziom zycia sie Zdrcydowanie polepsza. Az tak złe nie jest. Tym bardziej jesli masz partnerkę w Polsce az tak złe nie jest. No chyba, ze Twoja partnerka patrzy na ceny nowych kolekcji od Prady czy Versace wtedy widac lekka różnice ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz