Chcę wyjechać na stałe na Filipiny/Tajlandie i tam otworzyć firmę, czy znaleźć pracę i po prostu żyć. Czy jest z tym związane dużo problemów papierkowych i załatwiania ? Czy mogę zamawiać samolot, schować paszport w kieszeń i mogę ruszać za 3 dni ? #emigracja #tajlandia #filipiny #azja #praca
@Dentka7 akurat w tajlandi zarobki sa bardzo dobre dla obcokrajowcow. Minimalna pensja to jest ok 4500 zlotych. @equu W tajlandii nie mozesz otworzyc firmy na siebie chyba ze masz paszport usa. Musisz miec wspolnika tajskiego ktory bedzie mial 51%
Poza tym nikt nie zatrudni tam człowieka który nie mówi w lokalnym języku. Inna kwestia, że np. w Tajlandii jest ochrona rynku lokalnego i jeśli firma zatrudnia Europejczyka to musi wcześniej zatrudnić 100 Tajów
Mozesz powiedziec skad bierzesz te bzdury? Mieszkam w taj 7 lat i to co piszesz nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. Znam dziesiatki ludzi co nie mowia po tajsku i pracuja legalnie w firmach
@equu: Nie sluchaj tych polskich przegrywów. Dla nich wszystko jest trudne i niemożliwe. Zbierz kapitał, jedź tam troche pomieszkać, potem znajdź sobie sexowną tajke, zostań tam na stałe i otwórzcie razem jakąś knajpe/bar czy coś innego.
@Dentka7 The Thai Work Permit can be granted to expatriates who satisfy any or most of the following conditions:
Gdzie tu pisze, ze musza byc spelnione wszystkie przedstawione warunki?
Majac 4 tajow juz mozna ogarnac pozwolenie na prace dla obcokrajowca. Ty myslisz ze ogarniecie pracy w Tajlandii to jakas czarna magia. Jest ciezko bo duzo zawodow jest zabroniona ale jest sporo w ktorym mozna uzyskac prace bez problemow. I do Azji
@Dentka7 Ja sie odnioslem tylko do twojej bzdury jak napisales ze firma musi zatrudnic 100 tajow zanim zatrudni obcokrajowca. Nie musi i tyle, nawet 50 nie musi.
A co do tego ze Thai to nie UK bo wiem bo tez kupilem bilet w pare dni i mieszkam kilka dobrych lat i znam sporo ludzi ktorzy tak zrobili i mieszkaja w dziwnych krajach. Jednym sie udalo, a tym co nie to po
@Dentka Nie ma zadnego przepisu ktore by mowilo, ze firma MUSI zatrudniac 50 tajow na 1 obcokrajowca wiec nie klam. Gdyby tak bylo to mniejsze firmy nie moglby by zatrudniac obcokrajowcow a zatrudniaja. Jest przepis ktory mowi, ze jak zatrudniasz wiecej niz 50 tajow to spelniasz jeden z dodatkowych warunkow i latwiej ci zatrudnic obcokrajowca.
@equu: Można znaleźć pracę ale wiadomo, chronią rynek i wolą swoich. Jeśli nie znajdą nikogo z potrzebnymi umiejętnościami wśród swoich, wtedy szukają za granicą. W większości przypadków firmy załatwiają wizy więc jak już dostaniesz pracę to nie ma się czym przejmować.
Komentarz usunięty przez autora
@equu W tajlandii nie mozesz otworzyc firmy na siebie chyba ze masz paszport usa. Musisz miec wspolnika tajskiego ktory bedzie mial 51%
@Dentka7
Poza tym nikt nie zatrudni tam człowieka który nie mówi w lokalnym języku. Inna kwestia, że np. w Tajlandii jest ochrona rynku lokalnego i jeśli firma zatrudnia Europejczyka to musi wcześniej zatrudnić 100 Tajów
Mozesz powiedziec skad bierzesz te bzdury? Mieszkam w taj 7 lat i to co piszesz nie ma nic wspolnego z rzeczywistoscia. Znam dziesiatki ludzi co nie mowia po tajsku i pracuja legalnie w firmach
Nie sluchaj tych polskich przegrywów. Dla nich wszystko jest trudne i niemożliwe.
Zbierz kapitał, jedź tam troche pomieszkać, potem znajdź sobie sexowną tajke, zostań tam na stałe i otwórzcie razem jakąś knajpe/bar czy coś innego.
Proszę. Tak to możliwe.
http://www.thaiembassy.com/thailand/work-permit-basics.php
1 na 100 przesadziłem, wystarczy 1 na 50. Najwidoczniej prawo sie zmienilo.
Mam wrażenie, ze Ty nie rozumiesz. Ja o zupie Ty o dupie.
Przeczytalem caly tekst.
Gdzie tu pisze, ze musza byc spelnione wszystkie przedstawione warunki?
Majac 4 tajow juz mozna ogarnac pozwolenie na prace dla obcokrajowca. Ty myslisz ze ogarniecie pracy w Tajlandii to jakas czarna magia. Jest ciezko bo duzo zawodow jest zabroniona ale jest sporo w ktorym mozna uzyskac prace bez problemow. I do Azji
@banglard00: A gdzie ja napisałem, że wszystkie muszą być spełnione?
A co do tego ze Thai to nie UK bo wiem bo tez kupilem bilet w pare dni i mieszkam kilka dobrych lat i znam sporo ludzi ktorzy tak zrobili i mieszkaja w dziwnych krajach. Jednym sie udalo, a tym co nie to po
@banglard00: Jak widzisz, to nie jest bzdura tylko takie jest prawo. A że nie jedyne i jest wiele innych praw / sposobów to inna kwestia.
Jest przepis ktory mowi, ze jak zatrudniasz wiecej niz 50 tajow to spelniasz jeden z dodatkowych warunkow i latwiej ci zatrudnic obcokrajowca.
@banglard00: Nie dodatkowych tylko jeden z podstawowych. Wystarczy, ze spelniasz ten jeden i mozesz zatrudnic obcokrajowca.