Wpis z mikrobloga

Mirki jak to jest z tymi okularami z antyrefleksem. Wady wzroku nie mam, ale po 12h siedzę przed monitorami, w domu też i zaczynam obawiać się o wzrok. Te okulary coś dają, czy bardziej szkodzą?
#okulary #medycyna
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SiankoOS: mnie okuliści(w sumie to dwóch o to pytałem) wyśmiali jak o czymś takim wspominałem. Nie masz wady wzroku okulary "zerówki" w niczym Ci nie pomogą, a jedynie pogorszą sprawę. Sam antyrefleks ma sens, gdy już nosimy okulary i pracujemy przy komputerze.
Siedzę przy komputerze 10h+ dziennie i mam problem z oczami, pieką jak jasny gwint. Krople, maść do oczu jedynie pomagają, ale też nie jestem z tego jakoś mega
  • Odpowiedz
@SiankoOS: Nie chce bronić zaciekle moich tez - bo ciekawią mnie opinie innych, a w szczególności potwierdzone wizytą u lekarza, ale optyk może być tutaj stroną... Sugerowałbym wizytę u okulisty, może ci na których trafiłem nie znają się na rzeczy?
  • Odpowiedz
@SiankoOS: powłoki antyrefleksyjne służą przeciwdziałaniu negatywnym skutkom noszenia okularów (zwiększają ich twardość, zmniejszają odbłyski, ułatwiają użytkowanie). Są jednak powłoki specjalistyczne do pracy z monitorami - posiadają one filtr światła niebieskiego i duża część użytkowników bardzo dobrze się o nich wypowiada. Trzeba jednak pamiętać o jednej ważnej kwestii - zmieniają one postrzeganie barw i są słabe dla grafików i osób dla których odwzorowanie barw jest istotne.
  • Odpowiedz
@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: czy efekt jest dużo lepszy niż np. uzycie wbudowanych filtrów na monitorze?
Monitory w pracy mają funkcję "Low blue light" i efekt jest taki sam jak opisałeś, a nie muszę nosić oksów. Są tez inne programy np. flux, ktory "ociepla" barwy. Mógłbyś podesłać jakiś model takich okularów?
  • Odpowiedz
@dzordzan wziąłem, to jest po prostu rodzaj szkieł - jak kupujesz oksy to pytają jakie chcesz dodatki do szkiel, więc nie ma sensu wysyłać linka, bo nic nie zobaczysz :p fluxa sam uzywam k sobie chwalę. Prawdę mówiąc to kij wie, wziąłem jako dodatkową ochronę. Teraz to pewnie placebo już. Jak masz kasę to ok, jak nie chcesz bulic więcej to faktycznie dobry monitor i filtry software
  • Odpowiedz