Wpis z mikrobloga

#mikroreklama

Cywilizacje Na Końcu Czasu: Stalowe Gwiazdy
Idealny materiał na wieczór. Kim jesteśmy? Dokąd zmierzamy?
Rozważania nad cywilizacją człowieka. Jej charakterem istnienia w odległej przyszłości. Wykorzystaniem dostępnych źródeł energii oraz... nad czasem i jego postrzeganiem.

#ciekawostki #scifi #filozofia #nauka #kosmos
FlaszGordon - #mikroreklama 

Cywilizacje Na Końcu Czasu: Stalowe Gwiazdy
Idealny ...

źródło: comment_7aw22HRDo72yT46p3uDVw8QfLa01tFXI.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FlaszGordon: 1. Ludźmi. Ja np. Igorem () 2. Każdy z nas ma odmienne cele. Nie można ich wszystkich zebrać w jednym uogólnieniu stosowanym do całej ludzkości. 3. No stosujemy te źródła energii i mierzymy czas, bo, jak się zresztą okazuje, można. Co wobec tego?
  • Odpowiedz
@Igor-Kielbratowski:

...stosowanym do całej ludzkości

2. Jak najbarsziej. Tutaj uogulnieniem jest kontynuacja ludzkiej egzystencji, czy jej przeżycie. To oczywiste ze jednostkowe cele każdego są inne. Jednak dla danej nacji, czy grupy ludzi były one zawsze jednakowe przy czym można je opisać jak.

a) dostosowanie się do
  • Odpowiedz
@FlaszGordon Chyba nadużywasz słowa "cel", który z definicji ma być efektem świadomie podjętego planu. Oczywiście są wyjątki, ale kolektywy raczej nie podejmują tych efektów, które nazwałeś planami, celowo, to są raczej efekty, wypadkowa indywidualnych celów i planów członków kolektywu a nie cele same w sobie. Niby semantyka, ale to rozróżnienie wydaje mi się dość istotne. BTW siema #filozofia, jestem tu nowy (ʘʘ)
  • Odpowiedz