Wpis z mikrobloga

A pisanie bzdur bez argumentów to pisanie bzdur.

@Thorkill: Jak dodajesz 25 groszy to cena rośnie, bo zawsze jest to 25 groszy do ceny bazowej.
To że cena bazowa spadnie czy wzrośnie się nie liczy.
Bo bez opłaty cena końcowa byłaby ZAWSZE o te 25 groszy
  • Odpowiedz
Bo bez opłaty cena końcowa byłaby ZAWSZE o te 25 groszy niższa.

@graf_zero: Mistrzu, sam tu wrzuciłeś dane które wyraźnie pokazały że widełki marzy rafinerii sa szerokie i elastyczne. Więc czemu teraz nie uwzględniasz tej zmiennej w swojej jakże głębokiej analizie?
  • Odpowiedz
A ja taki list ze swojego banku dostałem w 2014 r. gdy o żadnym podatku bankowym nikt nawet nie myślał. Jest to dowód na co?

@Thorkill: ciężko żebyś wtedy dostał w nim coś o podatku bankowym bo jak sam piszesz go jeszcze nie było.

A jaki sposób chcesz wytransferować tą kasę z ORLEN-u bez dzielenia się z innymi akcjonariuszami? Skarb Państwa ma tylko 27 proc. udziałów.

@Thorkill: ale
  • Odpowiedz
podatek prosto do budżetu

@xetrov: Ale jaki podatek? Konkretnie przedstaw swój pomysł na transfer 10 mld zł zysku PKN ORLEN do budżetu państwa bez dzielenia się z innymi akcjonariuszami.
  • Odpowiedz
zakup obligacji SP przez Orlen.

@Xizor: Ok jest to jakiś pomysł. No ale tak na pierwszy rzut oka
1. to pożyczka więc SP wcześniej czy pózniej musiał by ją Orlenowi zwrócić.
2. Nie jestem pewien czy to jest możliwe prawnie. Czy firmy nie będące instytucjami finansowymi mogą kupować obligacje SP.
3. Nie wiem jak by na to spojrzała KE. Mogłaby uznać ze to nielegalne ukrywanie zadłużenia.
  • Odpowiedz
@Thorkill: Ja j---e, kolejny! Serio nie ogarniasz że jakby peło wprowadziło taki podatek (25gr/l) to benzyna zamiast 4:80 kosztowałaby ponad 5? Rozumiesz?
Dodatkowo ten podatek będzie rósł co roku o wskaźnik inflacji.
  • Odpowiedz
to benzyna zamiast 4:80 kosztowałaby ponad 5? Rozumiesz?

@dodiaska123: Mistrzu to ty nie rozumiesz. Tu masz wahania marzy rafineryjnej PKN ORLEN w ostatnich latach:
Marze rafineryjne PKN ORLEN:
2012 - 3,8 dolara za baryłkę
2013 - 0,6 dolara
  • Odpowiedz
@Thorkill: Co ma firma której celem jest zarabiać do tego?
Rozumiem że za rok, wysokie ceny na stacjach będziesz tłumaczył tym że Orlen ma wysokie marże?
Może powinni rozdawać swoje produkty za darmo żeby można było opodatkować w 100%?
Cena na stacji to w 59% podatki ( dane na 2016 rok)
  • Odpowiedz
@xetrov: bo nie ma żadnego takiego powodu, poza aktualnie obowiązującym przekazem partyjnym. Niedawno przerabialiśmy wciskanie analogicznego kitu nt. podatku bankowego, jak się skończyło widać w TOiP :/
  • Odpowiedz
tu nie chodzi o cenę. tu chodzi o dokładanie podatków do czegoś, co i tak jest już absurdalnie opodatkowane

@pogop: Ale nie jestem zwolennikiem tej opłaty, wręcz przeciwnie. W tym wpisie poruszyłem tylko temat propagandy neuropków, że podniesienie tej opłaty spowoduje że tu w Polsce ceny wszystkiego pójdą o kilkadziesiąt procent w górę.
  • Odpowiedz