Wpis z mikrobloga

Moj rozowy dzisiaj odmówił wykonywania obowiązków koordynatora zmiany, bo osoba która się tym zajmuje nie przyszła dziś do pracy. Ma ona szkolenie na to stanowisko, gdyż musiała je odbyć by wziąć udizał w rekrutacji. Niestety nie dostała tej posady bo menager stwierdził że nie odpowiedziała na dwa pytania z 60 (co jest wierutną bzdurą) i awans dostała jedna leserka co od miesiąca właziła w dupę menedżerom. W każdym razie ten sam menedżer co #!$%@?ł ją na rekrutacji dziś poprosił ją o pokierowanie zmianą, a ona odmówiła argumentująć, że nie lezy to w jej obowiązkach wynikających z umowy i nie ma dostatecznej wiedzy by się tym zając. Menedżer się #!$%@?ł i powiedział, że zgłosi to do HR i że może się liczyć z dyscyplinarką. Pytanie: czy faktycznie mogą ją zwolnić za taką akcje pod pretekstem niewykonania polecenia? Dodam, że jesli by się zgodziła to odpowiadałaby za BHP, ewakuacje oraz całą papierologie i kontrolę jakości i to ona by musiała się tłumaczyć gdyby klient wniósł skargę.

#pracbaza #uk
  • 22
  • Odpowiedz
@szczym_do_ludzi: szanuje. Chociaz z drugiej strony moze jakby sie sprawdzila to bylby awans? Ja na jej miejscu raz bym przyjal propozycje a nastepnym razem powiedzial ze jak tego chca to niech mnie awansuja. Ale zrobilbym tak w pracy na ktorej mi by zalezalo.
  • Odpowiedz
@PtactwaWiele: już wielokrotnie zarządzała zmianą 'z doskoku' do czasu ogłoszenia rekrutacji. Dlatego ma też pewność że typ ją specjalnie #!$%@?ł, gdyż osoba która dostała posadę zarządzała tylko 2 razy i za każdym razem były problemy z papierami i wykonaniem planu.
  • Odpowiedz
@szczym_do_ludzi: Ma obowiązek wykonać polecenie pracodawcy. Nie musi mieć nawet tego śmiesznego dopisku "i inne obowiązki powierzone przez przełożonego". Mogłaby jedynie odmówić wykonania polecenia jeśli byłoby niezgodne z prawem, albo zagrażało jej życiu lub zdrowiu.
  • Odpowiedz
@sorhu: @szczym_do_ludzi: jesli odpowiadalaby za bhp i nie przeszla szkolenia to podchodzi to pod zagrozenie zycia i zdrowia nie tylko swojego ale i innych wiec jesli bylaby dyscyplinarka podjac dalsze kroki w celu oczyszczenia kartoteki.
  • Odpowiedz
Mogłaby jedynie odmówić wykonania polecenia jeśli byłoby niezgodne z prawem, albo zagrażało jej życiu lub zdrowiu.

@sorhu: Plus jeszcze, zgodnie z wyrokami SN, praca niezgodna z kwalifikacjami pracownika.

wyrok SN z 18 listopada 1999 r., I PKN 370/99, OSNP 2001/7/225
wyrok SN z 4 października 2000 r., I PKN 61/00; Pr.
  • Odpowiedz
@piwniczak: nie ma po co. Rekrutacja zamknięta, dosłownie tydzien temu dostała list z HR że nie dostała posady. Napisała o podanie powodu odmowy pod pretekstem 'dalszej kariery i wyszło że niby brak znajomości jakiejś tam procedury co ponoć jest bzdurą bo robiła towielokrotnie pod nadzorem i to nie jest nic skomplikowanego. A nie wiem dokładnie co ma bo tylko gadałem z nią przez telefon przed chwilą.

@Polinik: sprawa
  • Odpowiedz
  • 6
@szczym_do_ludzi skoro ma na papierze brak znajomosci jakiejs procedury to zgodnie z zasadami Health&Safety odmowila wykonywania obowiazmow co do ktorych nie jest przygotowana.
  • Odpowiedz
@szczym_do_ludzi: Nic nie zrobią, zesra się prędzej ten przełożony a jak ją wywalą to od razu do sądu z nimi o bezpodstawne zwolnienie, właściwie to ja bym nawet za dyscyplinarkę ich pozwał bo nie mają prawa. Twój różowy ma sporo RiGCzu, she's a keeper mate... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@szczym_do_ludzi
Niedawno to przerabialem u siebie poltora miecha #!$%@? i awans dostaje ktos inny zupelnie nie znajacy roboty. Nie warto jak ma managera #!$%@? to nic nie zmieni. Pracowac robic swoje obowiazki albo szukac innej roboty
  • Odpowiedz