Wpis z mikrobloga

@test_user:
-Napisałem kod, który loguje mnie do aplikacji, klika parę razy i coś tam wpisuje.
-Sprawdzam dotychczasowy kod czy działa - okazuje się że działa, przechodzi całą ścieżkę i zamyka stronę
-Żeby pisać dalej muszę mieć uruchomioną stronę w miejscu, w którym skończyłem pisanie automatu. Niestety strona przez test została zamknięta, także ręcznie muszę dochodzić do tego miejsca, w którym skończyłem
  • Odpowiedz
@damianbeat: nie moze tak być. Testy muszą być niezależne, abyś mogł je normalnie maintantowac i odpalać pojedynczo, nie moze byc tak, ze kolejny przypadek testowy wymaga doklikiwania. Powiedzmy, ze masz 2 przypadki:

- logowanie (assertujesz bledne i poprawne)
- wejscie w profil usera, który wymaga logowania

ad1 - tworzysz metode logowania, assertujesz co sie da, konczysz test,
  • Odpowiedz
@test_user: No ja wiem, ale to tak tylko roboczo chciałbym sobie ustawić. :) No nic, w sumie odpalona aplikacja na drugiej przeglądarce rozwiązuje problem. Przechodzę z QTP na webdrivera i póki co trochę się motam. :)
  • Odpowiedz
@wykopowy_tester: @test_user: zastanawiam sie czy OP przypadkiem nie jest na etapie pisania kodu poruszającego sie po aplikacji, a do samych testów jeszcze nie doszedł ale użył juz metod setUp i tearDown. Chce pisać dalej kod ale przeglądarka mu sie zamyka.
@damianbeat: tak jak juz ktoś pisał, zakomentuj driver.quit() chociaż ja na takim etapie zawsze mam otwarta aplikacje w innym oknie i manualnie sie po niej poruszam
  • Odpowiedz