składniki: - 1 kg karkówki, - 1/3 szklanki oleju rzepakowego, - pół cebuli, - 5 ząbków czosnku, - łyżeczka ostrej papryki, - łyżeczka słodkiej papryki, - łyżeczka oregano, - łyżeczka tymianku, - dwie łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej), - łyżka keczupu, - pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, - łyżeczka soli
przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i w zależności od tego, czy chcemy mieć steki, czy szaszłyki, kroimy w plastry lub kostkę (u mnie na szaszłyki). Cebulę i czosnek przeciskamy przez praskę, wszystkie składniki umieszczamy najlepiej w pojemniku z przykrywką (u mnie plastikowy) i mieszamy. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce przynajmniej na 24 h (im dłużej karkówka będzie się marynować, tym delikatniejsza będzie). Grillujemy z obu stron, po ok. 20 min każda. Smacznego!
składniki:
- 1 kg karkówki,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- pół cebuli,
- 5 ząbków czosnku,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka tymianku,
- dwie łyżki ostrej musztardy (np. rosyjskiej),
- łyżka keczupu,
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- łyżeczka soli
przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i w zależności od tego, czy chcemy mieć steki, czy szaszłyki, kroimy w plastry lub kostkę (u mnie na szaszłyki). Cebulę i czosnek przeciskamy przez praskę, wszystkie składniki umieszczamy najlepiej w pojemniku z przykrywką (u mnie plastikowy) i mieszamy. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce przynajmniej na 24 h (im dłużej karkówka będzie się marynować, tym delikatniejsza będzie). Grillujemy z obu stron, po ok. 20 min każda. Smacznego!
#gotujzwykopem #foodporn #grillujzwykopem
Krótko: Nie potrafisz robić mięciutkiej karkówki z grilla bez soli zmiękczającej.