Wpis z mikrobloga

@wieczniezielony - oki, jak chcesz fajne srodowiska z linuksem online i fajnymi edytorami to polecam rzeczy typu codeanywhere, cloud9 (dawno nie korzystalem wiec nie wiem czy jeszcze darmowe), ja na tym pisalem bardziej javowe rzeczy i dzialalo ladnie. Wiem ze niektore maja ta wersje Eclipse dzialajaca w przegladarkach i fajnie sie pisze.
  • Odpowiedz
@wieczniezielony Starsze gcc nie miały domyślnie włączonego C++11. Trzeba to włączyć przy pomocy flag. No chyba, że są to tak stare wersje, że nawet tego nie mają. Nie użyjesz wtedy niczego z nowszego standardu.
  • Odpowiedz
@vydyah: Kurcze, rozwiazales wlasnie moj problem z IDE na telefon. Szukalem czegos sensownego, bo wszytko na co trafialem to bylo gowno, a tu prosze. Ten codeanywhere wyglada obiecujaco.

@piszczalka: No to raczej pozamiatane. Dodam kom, ze jak zostanie NULL to moze sie wywalic i jak sie da to zmieniac na nullptr, bo nie mam pomyslu jak to inaczej rozwiazac. Trafie 0 z danych i sie wysypie;/
  • Odpowiedz
Dodam kom, ze jak zostanie NULL to moze sie wywalic i jak sie da to zmieniac na nullptr, bo nie mam pomyslu jak to inaczej rozwiazac. Trafie 0 z danych i sie wysypie;/

@wieczniezielony oj, jeśli masz taki problem w kodzie to znaczy, że robisz coś głupiego
  • Odpowiedz
@wieczniezielony nom, nie korzystalem z tego za duzo ale musi byc tez bardzo pamieciozerne wiec ciekawe jak z ladowaniem codeanywhere na telefonie. Kiedys korzystalem z koding.com ale odkad zaprzestali dostarczania wlasnych maszyn wirtualnych i kazali sie podlaczac np do AWS to zrezygnowalem.
  • Odpowiedz
No to raczej pozamiatane. Dodam kom, ze jak zostanie NULL to moze sie wywalic i jak sie da to zmieniac na nullptr, bo nie mam pomyslu jak to inaczej rozwiazac. Trafie 0 z danych i sie wysypie;/

@wieczniezielony: No coś na pewno robisz źle. NULL może powodować problemy jedynie przy czymś takim:

void f(int) {}
void f(double * ptr) {}
f(NULL);
  • Odpowiedz
@wieczniezielony: Buduj projekt w oparciu gcc z włączonymi flagami do np. C++11(C++0x). Natomiast jeśli naprawdę nie możesz (co byłoby ciężkim absurdem) albo wersja gcc na komputerach uczelnianych jest wybitnie stara, to wtedy najlepiej użyć makra __cplusplus aby wykryć brak wsparcia dla C++11 i zaimplementować coś prostego samemu, np. taka prosta implementacja umieszczona w namespace std.

Można także po prostu zrobić coś takiego #define std::nullptr NULL, ale nie jest to
  • Odpowiedz
@wieczniezielony: Ale co chcesz w ten sposób osiągnąć? linia[i] zwróci char, to nie ma prawa być równe NULL.

Jakim cudem pętla może się nie skończyć? Po prostu przy najbardziej wewnętrznej pętli daj

while(str[i] != ' ' && i < str.size())
To co robisz obecnie nie bardzo ma sens.
  • Odpowiedz