#elektryka #elektronika #majsterkowanie #diy #problem Witajcie Mirki, mam taki problem, chce dodać włącznik do zasilacza, żebym nie musiał za każdym razem gdy chcę go włączyć/wyłączyć wkładać wtyczkę do kontaktu. I tak, mam wtyczkę z przewodem w którym są 3 przewody F, N i uziemienie a na włączniku są 2 wejścia i 2 wyjścia. Czy przewód z uziemieniem powinien iść bezpośrednio do zasilacza a przewody L i N do włącznika? Czy jeszcze inaczej?
Witajcie Mirki, mam taki problem, chce dodać włącznik do zasilacza, żebym nie musiał za każdym razem gdy chcę go włączyć/wyłączyć wkładać wtyczkę do kontaktu.
I tak, mam wtyczkę z przewodem w którym są 3 przewody F, N i uziemienie a na włączniku są 2 wejścia i 2 wyjścia. Czy przewód z uziemieniem powinien iść bezpośrednio do zasilacza a przewody L i N do włącznika? Czy jeszcze inaczej?
źródło: comment_nJ8Nm3QFNDWF3sxQNBnTc0xNL8ABJBrG.jpg
Pobierz@rador314: Dość istotne jest również pytanie- w którym miejscu chcesz go wpiąć?
"pomiędzy" 230V z gniazdka a wejściem w zasilaczu
dzięki bardzo, dlatego m.in. wolę wykop od elektrody ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@rador314: Wiesz co? Nie chce Cię zniechęcać czy coś, fajnie że #elektronika i tak dalej, ale-
weź se kurde listwe zasilającą z bezpiecznikiem i pstryczkiem kup, połóż na biurko, o, tak jak ja.
Dlaczego? Jest to dużo bezpieczniejsze rozwiązanie. Serio.
źródło: comment_zuxKhkO3Nko9a5NPrymUCsi1xwBGL7zS.jpg
Pobierzniby dobra opcja, ale mam już 1 listwę na biurku i nie potrzebuje kolejnej - a włącznik potrzebuję do takiej obudowy
źródło: comment_ffrBRAeL18IoSWQgAkvXauri6QFpnLws.jpg
PobierzAle czaisz idee?
Prze 230V lepiej jest stosować gotowe rozwiązania, szczególnie w miejscach, które są odkryte.
źródło: comment_xHKAtd3wVtCr1vZ9cW1AoJWpE2Tusn1Y.jpg
Pobierzhttps://www.conrad.pl/Prze%C5%82%C4%85czalna-przej%C5%9Bci%C3%B3wka-sieciowa-Renkforce-1027636.htm?websale8=conradπ=1027636&ci=SHOPAREA17266_0809009
Tutaj masz z wyprowadzonym pstryczkiem już- tylko wpinasz ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#mirkoreklama
dzięki za pomoc i troskę :) mam nadzieję, że wszystko będzie ok (✌ ゚ ∀ ゚)
Mirki, tak to sobie wymyśliłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_1qlGISWS9qI21WKz9O5Pmv84vUcghE0j.jpg
Pobierz@djolaf: to tylko kolor, faza może być i na niebieskim bo w gniazdku to loteria do której dziurki zostało podłączone L